Blog

Studenti pali ste

Intelektualna avangarda svakog društva su studenti. Albanski stundeti su pali na ispitu avangarde i progresa.
Studenti pali ste


Ovaj post je o grupi albanskih studenta koji su protestvovali ispred Hrama Hristovog spasa u Prištini.

Oni ne samo da su opterećeni nekim prošlim vremenima, već nisu u stanju da idu dalje. Albanci sa Kosova su se borili za stvaranje sopstvene države radi upravljanja istom i zaštitom svojih legitimnih prava.

Izborili se. Ali osnovna funkcija te neizgrađene države je ugnjetavanje prava srpske manjine.

I umesto studenti da grade Kosovsko društvo i institucije kroz koja daju zdrava i konstruktivna rešenja, oni se okupljaju i drže čas protiv zgrade u kojoj jedna zajednica ispoveda svoju veru.

Pitanje vlasništva bar studenti znaju je u nadležnosti suda. Kad imaš državu sudski organi rade svoj posao, a ne rulja.

U rukama su imali knjige a iz njih je isijavala mržnja. Mržnja prema drugačijem, prema drugome odnosno mržnja isključivo prema Srbima. Iako su Albanci dobili svoju državu kako bi upravljali sobom i štitili svoja legitimna prava, nekako su uspeli da pokažu i dokažu da su sposobni jedino za ugnjetavanje srpske manjine.

Neki put mi se čini da oni i ne vole svoju državu (jer moja ne može da bude država u kojoj pišaju na mestu gde se ja molim), ne ističu svoje zastave, nešto naročito i ne obelažavaju svoje praznike, ali je obožavaju jer uz pomoć nje mogu da demonstriraju moć većine.

I na šta oni udaraju. Na veru. Na groblja. Crkvene i istorijske objekte, verska obeležja koja su preživela mnoge ratove, ljude i neljude.

Studenti svih zemalja idu napred i gledaju napred. Albanski studenti žive u prošlosti, ne samo da ne mogu da je se oslobode nego je ona opredelila celokupno njihovo biće i misao.

Prošlost je ispit koji nisu položili, to je balast za koji nemaju dovoljno inteligencije da definišu i odrede, već ona određuje njih.

I samo se pitam kakvu će to državu da izgrade, ako je temelj prošlost, zidaju je nacionalizmom, a cemet je mržnja.

Dragi studenti možda i ne zaslužujete bolju državu od ove koju stvarate.


// Broj komentara: