Blog

Šta se to mene tiče?

Posvećeno svima koji okreću glavu od tuđih problema, iliti, onaj ko okreće glavu od tuđih problema - istu dobrovoljno stavlja na panj; afrička narodna priča.

Živeo u jednoj afričkoj kući miš, i hranio se onim što mu je već bilo dostupno. Primetiše to domaćin i njegova žena i postaviše mu zamku.

"Užas! Hoće da me ubiju!", zavapi miš, i istrča u dvorište da se požali kokoški, kozi i biku.

"Šta to mene interesuje", odgovori kokoška. "To je tvoj problem, vidi sam šta ćeš", reče koza. "Ja ionako ne ulazim u kuću, pa me to ne zanima", kaza mu bik. "Nije to vaša stvar?", čudeći se reče miš tužno, vrati se u kuću, i nastavi život izbegavajći zamku.

Nakon par dana uhvati se zmija u zamku, žena priđe da izvadi zmiju misleći da je mrtva, ali je ova, još živa, ujede. Domaćin pozva doktora koji, kao prvi lek bolesnoj ženi u groznici - prepisa kokošiju supu.

Zaklaše kokošku, napraviše supu, i bi ženi malo bolje.

Međutim ubrzo se ženi povrati groznica pa dođe bliža rodbina da je poseti. Pošto ljude u takvoj prilici valja i nahraniti, logično je bilo da se spremi jaretina.

Zaklaše kozu, ispekoše je, i ugostiše posetioce.

Ujed zmije se međutim, ubrzo pokaza kao fatalan. Umre žena, a u Africi je običaj da se na sahranu pozove cela familija, i da se pripremi ručak.

Zaklaše bika, spremiše ručak, i nahraniše celu familiju.

Vide miš na kraju, da su kokoška, koza i bik, smatrajuću da zamka nije njihov problem - prvi stradali upravo zbog te zamke, te nastavi da gricka po kući srećno i zadovoljno do kraja života.

(Afrička narodna priča u interpretaciji Maine Kiaija, specijalnog izvestioca UN-a za slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, ispričana na Danima branilaca 2014, Stokholm)


// Broj komentara: