Blog

Šta dati čoveku koji hoće da radi?

2009. godine lokalni izbori na Kosovu. Počeše u mom selu da ubeđuju seljake da glasaju, da nude pomoć u vidu novca i obećanja.
Šta dati čoveku koji hoće da radi?

Meni nešto kasnio minimalac i uzeh ja 20 evra da glasam i pošteno ispunih  obećanje. I na izbore sam izašo sa majcom Mladića, a i bedž Šešeljev sam stavio da se zna ko je Srbin.

Ovi iz Beograda viču da se ne glasa da se ne grade Kosovske institucije. Čudim se ja kakva izgradnja pa ako ne ja neko drugi bi uzo i glaso. Dobio sam ja i kravu. Silno se obradovah, i nije da nema mleko ima puno. Ali muzem ja tako i dođe mi krivo, krivo mi na gradonačelnika što meni samo 20 evra i krava, a moj komšija Pera dobio 50 evra, napraviše mu i kuću, a ženu staviše na vaučer. Dobi i neke pare za useljenje i neke mašine.

I sad Pera uživa pare sa svih strana, a i onu kuću izdaje za pare. A tako znači - reko ja e gradonačelniče ja te više ne glasa. 2013. prodjoše 4 godine i opet glasanje. Koga sad da glasam. Zareko sam se da neću gradonačelnika. Vidim ja ovi iz Beograda kažu ako si Srbin glasaš Srpsku. Obradujem se ja, kad ono na listi srpskoj moj komšija Pera. E Pero, Pero malo li si uzo?

Ne znam ja sad šta da radim. Kog ljudi sad da glasam, dosta sam radio, hoću i ja neki vaučer ili neko mesto gde se ne radi. Ne prebiram mnogo ako nema ovde će idem ja ako treba i za Beograd, će prodam ovo zemlje i da idem. Na svaki miting sam bio valjda i to neko gleda valjda se i to računa.

Kažu mi glasaj Srđana, fin školovan neki čovek i u Brisel radio. Ali on nudi samo da se radi i to baš da se radi a ne kobajagi. Mislim se, džaba njemu Brisel kad tera Srbina da radi i još misli da će ga neko glasa, vidim ja izgubiće i izgubi dete. Izgubiše svi i niko ne pobedi.

Kažu sad Srđan mora da da glasove nekom da pobedi. Razmišljam ja ovako. Možda će da da glasove gradonačelniku u istu su partiju, a i u srpsku je Pera, pa mu valjda dođe isto. Zato oni moraju nešto njemu da ponude. A šta ponuditi čoveku koji hoće da radi?


// Broj komentara: