Blog

Razmislili Srbi, samo još da se dogovore

Uključim TV i čujem Vulina koji poručuje Srbima pre drugog kruga glasanja za gradonačelnika: "Razmislite Srbi!". Razmislili Srbi.
Razmislili Srbi, samo još da se dogovore

Beograd vodi politiku integracije srpske zajednice u kosovsko društvo, dogovorena je i primena kosovskih zakona, ali zainteresovan je za svoju a ne poltiku Hašima Tačija i kosovske vlade. Jasno je da po prirodi stvari su Srbi okrenuti Beogradu, ali... Misle Srbi, kako da gradimo institucije jedne države, da primenjujemo zakone jedne države, a da vodimo politiku druge države? Kako je to moguće?

Pa zar sve vlade na svetu politiku koju sprovode ne čine preko zakona i vladinih odluka? Boje se Srbi da integracija ne znači asimilacija. Misle neki Srbi da se oni drže Ustava Republike Srbije. Da je to najbolji i jedini pravi put. Pa kad je država kažnjavala ljude koji poštuju njen Ustav? Em što ostadoše jedini "ustavobranitelji" oni i nastradaše. Smeniše neke ljude na ključnim pozicijama i nazvaše ih da rade protivno interesu Srba i Srbije a sve zato što poštuju Ustav.

Misle Srbi da se okrenu skroz Prištini, njenim institucijama i njenoj politici. Ali Priština nekako ćuti, daje samo političke korektne izjave, a ništa konkretno ne nudi, ne obećava, ne objašnjava. Ne znaju Srbi šta misli i šta im sprema. Misle Srbi, i to bi najviše voleli da kod jednih stanuju, a drugi da ih izdržava. Da budu dobri i sa jednima i sa drugima, ali to ne biva. Političari traže ili - ili.

Misle Srbi, misle i najzad odlučili.

Srpska zajednica na Kosovu interesuje i Njujork i Brisel, pa da tamo nađu saveznika. Da ne budu samo poslušnici, da nađu nekog ko će i njih da sasluša, ko će da natera Prištinu i Beograd da shvate da oni imaju posebno biće i poseban identitet, da u političkim okvirima u kojima žive grade svoj život i da ih ne teraju da se opredele - jer niti žele iseljenje niti asimilicaju.

Samo još da se Srbi dogovore.


// Broj komentara: