Blog

Prva predsednička debata 2020: Mnogo reči, a malo rečenog

Najsnažniji utisak koji je na neutralnog gledaoca ostavila noćas održana prva debata predsednika Trampa i bivšeg potpredsednika Bajdena je da će neopredeljeni glasač u SAD teško moći da odluči za koga će glasati na osnovu ideja i planova za budućnost, jer o njima nije bilo mnogo govora. Debata je obilovala napadima na ličnom nivou, govorom u glas, upadanjem u reč, nepoštovanjem unapred privaćenih pravila i rijaliti-šou dikvalifikacijama.

SAD su duboko polarizovana država i to je potvrđeno noćašnjom debatom Donalda Trampa i Džoa Bajdena u Ohaju. Ta podela ide toliko daleko, da ljudi koji predvode i zastupaju različite strane, skoro da više uopšte nisu u stanju da čuju jedan drugog, osim kad reaguju na lične uvrede.

Lažov protiv glupana

“Lažov, lažov” je ime filma Džima Kerija. Ne znam da li je Džo Bajden obožavatelj ovog glumca i njegove karijere, ali noćas je “lažov, lažov” ponovio više od nekoliko puta. Naravno, u kontekstu svog političkog protivnika.

“Nema ničeg pametnog u vezi s tobom, Džo”, replicirao je jednog trenutka potencijalnom budućem aktuelni, i moguće naredni, predsednik SAD-a.

“Ti si Putinova kuca”, ustvrdio je Džo Bajden, “i najgori predsednik koga je Amerika ikada imala”. 

“On bi uništio ovu zemlju”, rekao je Donald Tramp tokom svog izlaganja u delu debate koji se odnosio na probleme sa koronavirusom u SAD.

Puki navodi neukusnih detalja iz noćašnje debate bi bili dovoljni za pristojno dugačak tekst. Nivo ličnih uvreda ovom prilikom ne bih ni komentarisao, a bilo ih je. Govorilo se o živom, ali i pokojnom sinu bivšeg potpredsednika Bajdena, Trampovim golf terenima, porodicama... 

Sve u svemu, prečesto o onome što je bilo, malo toga je rečeno o tome šta će biti. Ko bi pomislio da Amerikanci znaju da govore na tako balkanski način.

Da debata nije bila preterano smislena potvrdio je još za njenog trajanja sam moderator Kris Volas: “Mrzim da podižem ton, ali zašto bi se razlikovao od vas dvojice?”, uskliknuo je jednog trenutka novinar Foks njuza koji je više puta opominjao Donalda Trampa zbog upadanja u reč sagovorniku.

Šta je rečeno?

Tramp je predstavio svoj učinak u Beloj kući, borbu za podsticanje ekonomije i način na koji se nosio sa pandemijom rečima:
 
„Nikada nije postojala administracija ili predsednik koji je učinio više nego što sam ja učinio u periodu od tri i po godine, i to je uprkos podvali sa impičmentom“.

Bajden je replicirao navodom da je za vreme Trampa “zemlja postala slabija, bolesnija, siromašnija i nasilnija”.

Tramp je potom optužio Bajdena “da pokušava da se reši privatnog zdravstvenog osiguranja”. 

„Vaša stranka želi da postane socijalistička“, rekao je Tramp.

„Ja sam trenutno Demokratska stranka“, rekao je Bajden, koji je potom napao Trampa zbog njegovog upravljanja koronakrizom i želje da ukine “ObamaCare”.

Moderator je jednu od šest tema debate posvetio koronavirusu, koji je ubio preko 200.000 i zarazio više od 7 miliona Amerikanaca, ukazujući na različita uverenja kandidata o načinu na koji se treba boriti sa virusom.

„Vi imate različite pristupe i oni su čak uticali na načine sprovođenja vaših kampanja“, primetio je Volas, ukazujući na velike Trampove skupove na otvorenom nasuprot Bajdenovim malim događajima na kojima se strogo poštuje fizička distanca.

„Zato što se (na Bajdenovim skupovima) niko neće pojaviti“, rekao je Tramp prekidajući novinara  uz napad na Bajdenove nekarakteristično male mitinge.

"On je bio potpuno neodgovoran zbog načina na koji se nosio sa fizičkom distancom i ljudima koji su nosili maske, u osnovi ih podstičući da to ne čine", naveo je Bajden iznoseći svoj stav o Trampovim velikim skupovima.

Šta nije rečeno?

Tramp je optužio Bajdena da nije prozvao nasilne izgrednike i da se nije zauzeo se za sprovođenje zakona u gradovima pod vođstvom Demokratske stranke u kojima je bilo rasnih nemira.

„Amerikanci žele i zahtevaju zakon i red, a vi se bojite da to i kažete“, rekao je Tramp.

Voditelj je takođe pitao Bajdena zašto nije pozvao gradonačelnika Portlanda da dovede nacionalnu gardu i zaustavi nasilje.

„Ja sada nisam na javnoj funkciji“, odgovorio je Bajden, dodajući da „nasilje treba procesuirati“.

Kris Volas se potom okrenuo Trampu i pitao ga: „Jeste li spremni da večeras osudite dominaciju belaca (white supremacy), bele suprematiste i militantne grupe, i da im kažete da treba da odstupe?“

Tramp je odgovorio da bi bio voljan da to učini, ali je zatim dodao: "Ponosni momci (Proud boys - ultradesničarska grupa), odstupite i budite spremni. Ali reći ću vam, neko mora nešto da preduzme oko Antife i levice".

Bajden je odgovorio da je „antifa ideja, a ne organizacija“.

Šta nije ni pomenuto?

Iako se znalo da spoljna politika nije među prioritetima prosečnog američkog birača, noćas nismo čuli ni jednu jedinu reč o ovoj temi. 

Pretpostavljam da se to posebno neće dopasti kandidatima za Nobela iz Prištine i Beograda, kao ni pasioniranom skupljaču memorabilija iz Vašingtona. Dakle, malo je cirkus sa Trampovim jezerom, iako smo od Bajdena noćas čuli da je američki predsednik - i klovn. 

Mogu lako da zamislim ko bi mogao da bude hodač po žici, ko gutač vatre, a ko bradata žena.
 
 
PROČITAJTE JOŠ:


// Broj komentara: