Blog

Prosvetitelj i prosvetni radnici

27. januar. Bila sam na jednoj školskoj proslavi dana Svetog Save. Radi se o osnovnoj školi. Program je bio dobar, deca izvanredna. Nasmejana, doterana i uvežbana.

Svi su učestvovali. Učešće je uzela i publika i to "po našem starom dobrom srpskom običaju". Dok su deca recitovala, trudeći se da izraze emociju i pošalju poruku, prosvetni radnici su se došaptavali, domunđavali, neki čak i dovikivali.

E sad, naši prosvetitelji su lepo poslali poruku deci da se vrlo malo ceni rad i trud, odnosno da ako se to ne naplaćuje (nije za ocenu) i ne zaslužuje neku veću pažnju. Odmah su shvatili da od sad pa ubuduće sve treba da unovče ili to niko neće da ceni niti da pridaje neki značaj.

Kako je poštovanje stvar uzajamnosti deca su shvatila ne poštujemo mi Vas, pa verovatno ni ona ne moraju nas. Dok je trajala priredba bilo je tu i pretrčavanja iza recitatora da se prenese neka neodložna poruka, da se proveri da li je sve spremno za zakusku nakon priredbe koja se "baš odužila".

Ne znam stvarno da li baš moraju svi da recituju. A roditelji strepe dok je njihovo dete na sceni da ne pogreši da se ne zbuni. Posle nastupa svog deteta može da se odahne da se slobodno priča i komentariše garderoba i nastup sostvenog deteta, a priredba nek traje. Deca su naučila gledajući nas da treba da budu sebična i da je samo sopstven interes bitan.

E, tu je i prvi red. Tu sede zvanice za koje se čuvaju mesta u prvom redu. Ali u prvom redu sede i roditelji čija deca nastupaju. Pa sad, da neko dodje u prvi red verovatno postoji razlog. Roditelji se staraju da prvi red ostave i svojoj deci u nasledje, pa nakon nastupa, deca roditelja iz prvog reda dolaze da zauzmu to teško osvojeno mesto, da ne padne nekom na pamet u budućnosti da i za njega ima mesta u prvom redu. Mora da se uspostavi nekakv poredak da se zna ko je čije dete i iz koje je porodice. Za decu iz prvog reda mesto je baš tu u tom redu a ne sa vršnjacima. Moraju deca da nauče da živimo u društvu privilegija i da se one neguju najpre u školama pa zatim dalje.

Uostalom škola je prva institucija državnog sistema sa kojom se deca sreću. Zato i moraju da budu ogledalo sistema. A koliko podržavaju i održavaju takav sistem naši nastavnaci i šta bi na to rekao srpski prosvetitelj?


// Broj komentara: