Blog

Praktična politika

Za svakog drugog mogu da poverujem da je skeptičan u vezi ovog što pišem, ali ne i za Srbe koji žive na KiM.
Praktična politika

Uvek sam politiku posmatrala kao intelektualnu veštinu, koja u sebi uključuje harizmu i viziju onog ko zastupa političku ideju ili program. Politiku sam doživljavala kao sopstveni odnos prema određenim društvenim pojavama u svetu i zemlji koje su trebale da budu u skladu sa mojim principima i mojim vrednostima. To podrazumeva da sam birala onu politiku koja ima iste vrednosti, stavove, način delovanja koji su meni, ako ne podudarni, a ono bar slični.

Ali, onda je jedan mlad političar koji je uokviru predizborne kampanje za lokalne izbore na KiM posetio moje selo, uveo u moj politički život pojam praktična politika. Ovaj obrazovan, kulturan i veoma iskusan političar, bez ikakve frazeologije i demagogije, objasnio je suštinu današnje politike.

Koliko imaš glasova, toliko i moći. Koliko imaš moći, toliko i političkog uticaja, u Beogradu, Prištini, Briselu.

Naravno, to svi znamo, ali je problem što ne primenjujemo. I onda sam shvatila. Srpski entitet na KiM u političkom smislu ima sva svoja specifična obeležja, kulturu, jezik, istoriju, religiju, ali nema jedinstvo i jedinstveno definisane političke ciljeve i onda ostaje samo entitet, ali ne i u političkom smislu jer mu nedostaje karakter državnosti i institucionalnosti.

I opet praktična politika. Niko se ne zalaže za jednoumlje, od nas niko ne traži da isto mislimo, ali je potrebno da jedinstveno delujemo. Gase se srpske institucije na KiM. Da, ali istovremeno se grade nove, Zajednica srpskih opština. Koliko će moćna da bude ta zajednica zavisi od jedinstvenog stava, a on se iskazuje na izborima, jer onda ne samo da Srbi znaju koliko smo jedinstveni, već znaju i druge dve strane koje učestvuju u pregovorima. Pa sad, kao srpski narod, koji zivi na KiM naravno da usaglašavamo svoju politiku sa Beogradom, ali i koristimo poziciju, moć Beograda u međunarodnoj zajednici i međunarodnim telima da plasiramo svoje zahteve.

A Beograd, što je i logično, podržava najbrojniju politički stranku. I sad opet, praktična politika me uverava da, bez obzira na odnos političkih snaga u Srbiji, Beograd će uvek biti uz najbrojniju stranku. Stoga je potrebno da bez obzira na političke stavove i razlike, dok ne izgradimo svoje institucije i ne uobličimo srpski entitet na KiM delujemo jedinstveno.

Ima onih koji od praktične politike traže da im se reše svakodnevni životni problemi. Opet ista stvar. Kada su ograničeni resursi i polje delovanja, pa jedna politička opcija u okviru otvaranja novih radnih mesta, traži sredstva za fabriku, druga stranka za put, treća stranka za uređenje rečnih korita... Onda svi dobiju po malo, i to malo po pravilu biva raspoređeno na političke istomišljenike. Koliko glasova, toliko moći, tako i razgovaraju sa tobom. Pa kad svi, ali baš svi, budu tražili jednu stvar, onda će je i dobiti.

I za svakog drugog mogu da poverujem da je skeptičan u vezi ovog što pišem, ali ne i za Srbe koji žive na KiM.

Albanci su, kao manjina, sve svoje ideje realizovali kroz jedinstven stav. Oni svi isto misle. Ne, nije tačno, to nas uverava i aktuelna politička situacija na Kosovu. Ali su svi isto delovali dok nisu postigli svoj cilj, stvaranje države.

Da li Mađarska ili preševska manjina misli isto? Pa, sigurno ne, ali isto deluju. Znate ko nije jedinstven? Romi. Zato i ne predstavljaju nikakv politički faktor.

I opet koliko glasova toliko i moći.


// Broj komentara: