Blog

Post koji samo Srbi razumeju

Ovaj post je o komšiji Albancu koji završava svoju kuću. Prvo, nije srušio onu koju je kupio, rešio je da je dozida, podigne još jedan sprat i stavi krov.
Post koji samo Srbi razumeju

10 godina nakon rata 1999. godine Albanci su u mom selu kupili jednu srpsku kuću. Nakon toga kupovali su i neke njive okolo sela i par placeva u samom selu. Pre dve godine kupili su staru kuću i veliko dvorište preko puta crkve u samom centru sela. Pre par meseci na udaljenosti od nekih pet kuća od moje kupljena je još jedna srpska kuća od strane Albanaca.

Ali ovaj post nije o tome, jer u istom periodu kupljena su i dva placa, Srbin od Srbina, radi izgradnje kuće. Izgrađene su i 4 kuće srpskim porodicama od strane opštine u okviru programa za rešavanje socijalnih kategorija i raseljenih, a koje su finansirane iz Kosovskog budžeta. Izgrađene su i dve srpske kuće iz sopstvenih sredstava, a upravo se gradi još jedna.

Ovaj post je o komšiji Albancu koji završava svoju kuću. Prvo, nije srušio onu koju je kupio, rešio je da je dozida, podigne još jedan sprat i stavi krov.

Prekjuče je dizao rogove. Pozvao je svoje komšije na čast. Dok je dizao rogove čulo se samo kuckanje eksera i:

Komšija Albanac koji diže rogove u srpskom selu gradeći kuću - nije istakao albansku zastavu.

Zašto?!

Želi da vodi miran i domaćinski život, zar to ne želimo svi?

Poštuje kulturu i običaje stanovništva mesta u kome se nalazi i ne želi da vređa nacionalna i verska osećanja svojih komšija - to je civilizacijski (što bi rekli političari).

Plaši se? Da li?

A sad zamenite uloge i zamislite mene i većinu mojih srpskih sunarodnika. Ja bih gradila gde hoću. Pa valjda je ovo moja zemlja. A kad bi dizala rogove:

U mojoj kući, u mojoj zemlji, obavezno bih istakla srpsku zastavu.

Takav je običaj. A tu je i inat.

E, zbog ovog "iz inata, u inat ili za inat" ovaj post mogu da razumeju jedino Srbi.

Ili možda i Hrvati: "U inat spremni".


// Broj komentara: