Blog

Omaž gradonačelniku

Imala sam zamerku za ove vanredne izbore, jer glasačima i nije baš ostavljeno da biraju, jer i nema kandidata - iskreno govoreći, za ove vanredne izbore javlja se samo jedan ozbiljan kandidat.
Omaž gradonačelniku

Danas sam u kafiću srela budućeg gradonačelnika Gračanice, kandidata Srpske liste Vladetu Kostića. Sve do susreta sa njim imala sam zamerku za ove vanredne izbore jer glasačima nije baš ostavljeno da biraju, jer i nema kandidata - iskreno govoreći, za ove vanredne izbore javlja se samo jedan ozbiljan kandidat i to kandidat Srpske liste. Građani nemaju neki izbor, već samo da izađu i glasaju. A baš mi je nedostajala ona naša srpska strastvena polemika, gde brani svako svog kandidata, kao da mu je brat. Ne volim kada me stave pred svršen čin, pa sam baš razmišljala da li da izađem na ove izbore. A onda sam srela Vladetu Kostića.

Počela sam da razmišljam o njemu, politici koju zagovara i šta mogu da očekujem. Vladetu znam iz priče kada se nije aktivno bavio politikom, kada je obavljao posao nastavnika. Posao je dobro radio, ali ono što me je postavilo na istu liniju sa njim je stavljanje učenika, njegove ličnosti na prvo mesto. Strastveno se borio za bolji položaj učenika, za bolje i kvalitetnije obrazovanje. Znam ga kada je radio i dva posla, a svoje nesumnjive sposobnosti (što je, uostalom, dokazao) nije koristio da "smuva još neki prihod". Stalna borba za učenika i bolje obrazovanje nije uvek donosilo dobro, njemu lično i njegovoj karijeri, ali svoje stavove nije menjao niti od njih odustajao. Onda se našao na političkoj sceni.

Često u životu ljudi koji vide, trpe ili se bore protiv nepravde, kada dođu do mesta ili pozicije sa koje mogu da promene ili isprave nešto, to ne čine, već nepravdu tada nazivaju privilegijom i koriste je jer smataraju da im pripada.

Politika koju vodi Srpska lista je ispravila jednu veliku nepravdu koja je u mnogome izazivala jed građana. To je ukidanje duplih primanja. Sad, neko od vas će reći, "ja znam da taj i taj još uvek prima na dva mesta". Znam i ja, ali znam mnogo više njih koji su prestali da primaju tzv. "duple" plate. Nadalje, bar iz mog sela, svi mladi su ostvarili nekakvu zaradu. Socijalna sigurnost je veća, a ekonomske razlike su manje. Upošljavanje mladih na uštrb tzv. "duplih" zarada, ne samo da je dovelo do ekonomske stabilnosti porodica, već je i način da se oni zadrže, ojačaju i stvaraju porodicu tu, gde jesu. Na taj način se staje sa prodajom zemlje. Mislim da je to i prvenstven cilj - smanjiti odseljavanje postojećeg stanovništva, pa tek posle toga govoriti o povratku.

Zbog ove politike i zbog Vladete Kostića - glasaću za njega. I da, izlazim na glasanje, zbog nabrojanih razloga. Ima li zamerki na dosadašnji rad Srpske liste - naravno, ali o tome u nekom drugom blogu.

Na kraju, ono što je počelo kao kritika Srpske liste, završilo se omažom budućem gradonačelniku.

 


// Broj komentara: