Blog

Očevi i oci

Kao i u svim seoskim prodavnicama, pored robe koju možeš da kupiš, tu možeš i da popričaš sa nekim od komšija koje sretneš, ali su tu uvek i muškarci srednjih godina koji sede i ispijaju neki alkohol.
Očevi i oci

Koje je najnebezbednije mesto u Vašem selu na KiM?

U mom selu, za moje dete, je to seoska prodavnica na 500 koraka od moje kuće, kada ide da kupuje hleb, svesku ili žvake.

Da objasnim.

Kao i u svim seoskim prodavnicama, pored robe koju možeš da kupiš, tu možeš i da popričaš sa nekim od komšija koje sretneš, ali su tu uvek i muškarci srednjih godina koji sede i ispijaju neki alkohol.

Upravo su oni glavna opasnost, kad odluče da glume oca i da štite svoje dete napadajući, preteći tuđem, u ovoj situaciji, mom detetu.

Možda bi više učinili za svoju decu da vreme provode sa njima, da utvrde šta je uzrok sukoba među decom, da razgovaraju ili bar da zarađuju za svoju porodicu. Od svih uticaja na decu, verovatno je najveći onaj koji vrše roditelji.

Tako je jedan od poznatih "roditelja", skoro pa inventar prodavnice, bar tri puta do sada mom detetu pretio u tom objektu: "Da mi više nisi pipnula dete ili ću te prijaviti u policiju! Zapamtićeš me"... I to sve zbog onoga što se prethodnih dana dogodilo u obdaništu ili školi.

U obdaništu? Da, možete da zamislite tog dičnog oca koji dane provodi u trafici i preti detetu koje ide u obdanište.

Tu su i čitave porodice koje sebi daju za pravo, ne samo da presreću već i da jure, prete i viču na moje dete, na opšte oduševljenje njihove dece koja sačekaju prvi momenat kad niko od odraslih ne gleda da je nazivaju pogrdnim imenima (koja se jedino mogu čuti u rijalitima posle ponoći i verovatno u njihovim domovima), ili da je gađaju.

Danas je moje dete otišlo da kupi svesku u prodavnicu i "lider sela", koji predstavlja celo selo (bez mene), stade da je preslišava šta je ona rekla njegovom sinu sa kojim ide zajedno u školu. Usput joj obeća da će da "sredi da joj uhapse oca koji radi u Obrenovcu". Da moje dete nije plakalo, ovo bi mi bilo smešno. Mislim da prvi put čujem da neko koristi svoje političke veze da bi pretio detetu koje ide u osnovnu školu. A možda samo ne poznajem dovoljno političara.

U svim postupcima koji se vode protiv maloletnika (mislim i na one koji imaju 17 godina i 10 meseci, ma šta da urade), nije dozvoljeno ispitivanje bez prisustva roditelja, a same metode koje su dozvoljene u ovim postupcima imaju za cilj da zaštite psihički i fizički integritet deteta.

A moje dete se protiv primitivizma, pripitih očeva, nasilnika, uglavnom bori samo.

Sada je više dosta. Odlučila sam da vratim istom merom. Ko će biti povređen? Samo deca? Da li to vredi? Ne znam, ali moje dete će prvi put misliti da sam sa njegove strane, iako ja sve to vreme radim, ličnim primerom joj govorim kakav treba da bude čovek i kakve principe da izgradi.

Ono drugo dete možda neće više želeti da jači povredi slabijeg i stideće se svog oca što je povredio neko dete. Možda, dok ne oseti na svojoj koži, ne može da shvati da je to ružno, i možda se neće više naslađivati kad njegov otac povredi školskog druga. Možda će ubuduće tražiti savet, kako da samo reši konflikt za koji je uvek potrebno dvoje, sa nekim s kim je ravnopravno.

Usput, moje dete je devojčica.

 


// Broj komentara: