Blog

Ko je ubio Petra Pana?

Od svih problema kojima je potrebno rešavanje uz zalaganje i težak rad, novo opštinsko rukovodstvo je odlučilo da treba da se obračuna sa ustanovom u kojoj nema problema, i za koju nije potreban nikakav dodatan rad - sa vrtićem.
Ko je ubio Petra Pana?

Nakon pobede na lokalnim izborima, pre mesec dana je novo rukovodstvo preuzelo upravljanje opštinom Gračanica. Za one koji žive izvan našeg geta i nisu upoznati sa lokalnim prilikama, reč je o ljudima koji su do nedavno bili zaduženi za institucije Srbije na Kosovu, i koje je Beograd tokom izbora podržao kao najbolju opciju u cilju formiranja Zajednice srpskih opština.

Staro rukovodstvo je, nakon nešto više od dve godine rada i natezanja sa strancima da se standardi objekta, nameštaja, opreme i osoblja dovedu do evropskog nivoa, uspelo da otvori "Petar Pan", prvu predškolsku ustanovu na centralnom Kosovu koja nije u sistemu "Đurđevak", na dva mesta - Lapljem Selu i Dobrotinu.

Roditelji, kako ćemo kasnije čuti, nisu pohrlili da svoju decu upišu u redak vrtić koji liči na vrtić, koji nije u privatnoj kući pod kiriju, u kojem nije hladan betonski pod prekriven tankim itisonom, u kome nema ulaženja u obući i pušenja u prostorijama u kojima su deca, u kojem se umesto smokija za užinu jede voće a kupus nije tako čest na meniju za ručak. Nisu pohrlili zato što je jaka anti-kampanja učinila da roditelji poveruju da će novi vrtić, koji je osnovala kosovska opština, raditi po kosovskom sistemu te da će decu albanske vaspitačice sve učiti albanski jezik, a ne srpski, koji još dobro i ne znaju.

Ispostavilo se da je plan i program u vrtiću isti, ili sadržajniji, da je sve ispisano ćirilicom i da je svetosavski program po propisima, pa se od dvadesetak najhrabrijih broj povećao dva ili tri puta. Svi srećni i zadovoljni, i skoro svi sa prethodnim lokalnim vrtićkim iskustvom, kako ćemo kasnije čuti, i najveći deo decu dovodi iz okolnih mesta iako su im vrtići "Đurđevak" bliži.

Pre nešto više od dve nedelje, kao jednu od prvih stvari koje je nova opština uradila je zamena table na vrtiću, o čemu je bilo na KIM radiju (http://www.radiokim.net/vesti/drustvo/vrtic-petar-pan-od-danas-djurdjevak.html). Ulaze deca u kuću i kažu: "Od danas se naš vrtić zove Đurđevak". Super! Uprava vrtića druga, neke nove vaspitačice, stare kao pokisle, kao da je to tek tako - deci tog uzrasta menjati vaspitačice. Uzgred, te žene i devojke su primane na prethodnim javnim konkursima, prošle neke obuke, a deca nisu nikada bila nezadovoljna njima. Sada ne valjaju jer su posao dobile tokom prethodne vlasti koja je sada u opoziciji, a po starome srpskom običaju, kad se zajaše fotelja treba osloboditi mesta da se zaposle nečije druge snajke, svastike i sestre.

Roditelji, koji su se na poziv nove uprave sastali i negodovali, ne zbog pozdrava "dobar dan, ovo je vrtić Đurđevak", nego zbog poziva na logičniji sled događaja, a to je da se valjda roditelji prvo pozovu i pitaju "hoćete li ljudi da ovaj vrtić promeni ime, upravu i pravila funkcionisanja", uključujući ukidanje popusta za drugo i treće dete. Roditelji su dovedeni pred navodno slobodan izbor - da potpišu ugovore, ili ne, pri čemu ovo drugo znači - čuvaj si dete sam.

Osim toga, ugovori koji su potpisani sa "Petrom Panom" su i dalje važeći, jer nisu raskinuti. Prema njima, ako se neko ozbiljnije ne pozabavi ovim pitanjem, neko drugi će za par godina, ako se seti i bude dovoljno bezobrazan, a takvih ima za izvoz, da traži zaostale uplate sasvim zakonski. Mislim, već više od dve nedelje nam deca po ugovoru "Petra Pana" idu u "Đurđevak" a da roditelje prethodno niko o tome nije ništa pitao.

Elem, da konfuziju bolje objasnimo onima izvan našeg geta ili geto mentaliteta, srpski vrtić (ako nešto tako postoji) koji je bio pod kosovskom opštinom, osnovan, hranjen, grejan i na druge načine finansiran (jer tu završava porez koji na Kosovu plaćamo) i štićen (recimo, tu nije bilo odvođenja dece na kraća putovanja ili izlaganja snimanju medija bez pismenog pristanka roditelja), e taj i takav vrtić je prebačen pod upravu srpskih institucija (ako nešto tako postoji) kojima je briselski sporazum najavio gašenje, Beograd najavio transformaciju, a lokalni funkcioneri prešli u kosovsku, do juče omraženu opštinu.

Da se razumemo, i u "Đurđevku", bez obzira na sve probleme koje ih okružuju, radi ekipa sposobnih i vrednih vaspitačica, koje se trude da sa minimumom sredstava pruže maksimum malim polaznicima. Krivica je raspoloživog budžeta što je najbolja verzija za doručak prženo testo, a za užinu grickalice, dok je krivica nedostatka kontrole to što se puši u prostorijama. U slučaju spora, kaže se u novom ugovoru koji sam nakon pregledavanja vratio, nadležan je Opštinski sud u Prištini. Nije važno što taj sud nije u Prištini nego u Kraljevu ili Nišu; važno je da u nedajbože situacijama možeš samo da se slikaš, jer bi za eventualno ostvarenje pravde bilo neophodno da srpska i kosovska policija sarađuju.

Odosmo predaleko u objašnjavanju situacije onima koji su izvan geta, a da pri tome ni nama u getu ništa nije postalo jasno.

Jasno je jedino da roditeljima nije važno ni kako se zove vrtić, ni koje su institucije iza njega; važno je pre svega da su deci dobri uslovi, i da je, kao i za ostalo, sve ljudski i po zakonu.


// Broj komentara: