Blog

Klozetska generacija

Želite li da vas tako pamtimo?

Skaredni nazivi su deo ulične kulture i često se viđaju u obliku grafita ili natpisa na vratima javnih toaleta. Ovakvi nazivi i objave uvek ali baš uvek u meni bez obzira na godine su pojačavali osećaj gađenja koji je ionako bio prisutan od zadaha javnih toaleta.

I taj otužan jak smrad amonijaka i dan danas osećam kad se izgovaraju ili pišu takve reči.

Da se razumemo nisam osoba koja u svom životu ne koristi psovke. Psovke doživljavam kao deo foklora ili uličnog slenga i dok sam bila tinejdžer, psovanjem sam izražavala bunt naravno samo u krugu svojih vršnjaka, a sada kao odrasla osoba psujem kada neke pojave ili ponašanja ne mogu drugačije da opišem nego prostotom.

Ovde pričam o natpisima koje imaju za cilj da deklarišu, unize nekoga ili izlože nekog ogovaranju, ismejavanju... I nikad nisam uspela da dokučim šta takve osobe misle. Tešila me je jedino misao da je to zanemarljivi broj ljudi. Ali. Došlo je doba digitalizacije i javne mreže i maske su pale. Svako ali baš svako bira kako se predstavlja i prikazuje sebe. Svi smo dobili "window" u svet. I u šta ga pretvaramo? U ona vrata na javnim wc-ima.

Neosetno su došli neki novi klinci koji biraju da im se život odvija po wc-ima. Tu prave selfije, tu se ljube, nertko upražnjavaju i druge aktivnosti po uzoru na rijaliti zvezde kod kojih je wc šolja zamenila tzv "bračni krevet", a njihova prepiska na društvenim mrežama i njihovi profili sadrže puno onih poruka koje donedavno su mogli samo da se pročitaju na vratima javnih toaleta.

I svi koji su bili u javnom toaletu znaju kako smrdi i kako su ta vrata umazana ljudskim izmetom i drugom prljavštinom. I onda otvorite svoj profil ulogujete se na mrežu, formirate grupu i pretvorite je u javni toalet.

Hoćete li da tako ostanete upamćeni?

Razumem ja i godine i bes i situaciju i uticaj javnih medija. Ali napišite pesmu poput repera. Oni govore baš o tome što vi želite. Stvorili su subkulturu mladih koji opisuju sve navedeno i izražavaju bunt korišćenjem "nedozvoljenih reči" ali ujedno i kritikuju sve pojave nove generacije koju ja nazivam "klozetska generacija".

Želite li da budete deo nje i da vas tako pamte?


// Broj komentara: