Blog

Igre gladi

Umoran i iscrpljen od dugotrajne borbe da ostvari svoj cilj, on se u putu do njega istrošio, tako da mu sam cilj više nije bitan i želi da prestanu sve igre, koje su vremenom postale same sebi svrha.
Igre gladi

Od kako se desio već svima dobro poznat incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija,u glavi mi odzvanjaju stihovi Kerbera iz pesme "Ratne igre". Iako ljubavna pesma, refren grupe Kerber je univerzalan i oslikava suštinu svih sukoba. Naime, refren glasi:

"Nek sada ratne igre prestanu, jer više ničeg nema u tebi, u meni"...

Odnosno, umoran i iscrpljen od dugotrajne borbe da ostvari svoj cilj, (cilj da ga ona voli i bude sa njim), on se u putu do cilja istrošio, tako da mu sam cilj više nije bitan i želi da prestanu sve igre, koje su vremenom postale same sebi cilj.

I onda mi se pred očima nižu sve scene mnogih SF filmova koji za temu imaju ratne igre, igre u kojima je ulog život. Komercijalne produkcije imaju verovatno u vidu čovekovu želju da gleda tuđu neko nesreću, neko patnju, neko borbu, neko hrabrost, neko sve zajedno, težnju koja je bila poznata još rimskim imperatorima i koja je oslikana kroz maksimu "hleba i igara", kao motiv za organizovanje gladijatorskih borbi. Ali, tu je bitna i moć, sila, snaga koja može da natera čoveka da uđe u arenu i bori se da ubije, ili bude ubijen. 

Po tom principu je snimljen i film "Igre gladi". Oni koji su gledali film znaju o čemu pričam, a za one koji nisu, radnja je smeštena u budućnost, svet nakon rata podeljen u kantone u kojima se stanovništvo razlikuje po svojim pretežnim poslovima kojim se bave, njihovim ulogama u društvu, koje su im date i zadate. Jednom godišnje organizuju se igre gladi, gde se iz svakog kantona nasumičnim odabirom biraju dva mlada predstavnika čiji je zadatak da se bore do smrti. Naravno, sve se prati, snima i prenosi u sve kantone.

Tu su i idejni tvorci, organizatori i finansijeri ovih igara i naravno iz te populacije nema igrača - oni su nezamenjivi, sve dok se, po već vidjenom scenariju, ne nadje neki običan čovek (ili jedan i jedinstven) koji sve to zaustavlja i koji okreće igru, prema onima koji su je osmislili. I eto satisfakcije - čovek koji je uvučen u igru od drugih i koji nije imao izbora, dovodi u iste pozicije organizatore igara, pa oni postaju glavni igrači igre koju su sami kreirali.

Ja neću da budem igrač, a ni posmatrač. Organizator po prirodi stvari nisam i ne mogu biti, ali se bojim da me ipak, u nekom momentu, igre ne dotaknu.


// Broj komentara: