Blog

Dobro jutro Gračanice!

Beogradjanima je dan počinjao sa autorskom emisijom Dušana Radovića sa "Dobro jutro Beograde".
Dobro jutro Gračanice!

Svako ko je ikada poslušao tu emisiju zna sa koliko ljubavi se Duško obraćao Beogradu i beogradjanima. Dobro jutro -pozdrav kojim nas uče od malena,a i to se prvo nauči na nekom od stranih jezika. Zašto je to dobro jutro bitno? I da li je? Meni jeste.

Radim u kancelariji koja po izgledu više liči na poslovni prostor u nekoj "faveli" nego na prostor u urbanizovanoj sredini 21.veka. Doduše podsećanje na vek u kome radim čine dva odlična kompijutera. To je nekakvim tankim pločama od iverice pregradjen hodnik škole. Nema prozora,dnevnog svetla,zimi je hladno leti vruće i skoro uvek tesno. Radim sa strankama koje su kao i sve stranke uostalom i ja kada sam stranka nekada zahvalne,ali više su zahtevne,nervozne,ljute,ako ne mogu da ostvare nešto što misle da bi trebalo.I znaju da govore povišenim tonom i da očituju bes i nervozu,ali po pravilu uvek kažu dobar dan ili dovidjenja.Time ostavljaju prostor da se opet vidimo ali možda u povoljnijem položaju za stranku.

U toj kancelariji u kojoj radim sa par koleginica uvek vlada pozitivna atmosfera. I to ne dolazi samo od sebe,za to smo se mi dobro potrudile. Svakog dana ulažemo napor da tu gde radimo bude dobro mesto za nas,vremenom smo se na neki način i zavolele. Elem i sam kolektiv je sastavljen pretežno od lepih,mladih ljudi punih pozitive,nekima sam bila i profesor i nikada ama baš nikada ne propuštam situaciju da popijem kafu sa njima. I kad ih vidim na ulici nekako sam ponosna na njih.

Ali jednog jutra došao je mlad kolega bez reči pozdrava prošao pored mene i s vrata direktoru reko" Dobro jutro direktore". Napomena kancelarija direktora je u ustom prostoru pregradjena horizontalnim zidom i vratima koja su uvek otvorena.

E sada da se razumemo niko ko nije na mom intelektualnom ili emotivnom nivou ne može da me uvredi,ali da me je iznerviralo jeste i to dosta. Ako je to bio cilj postignut je. Sticanje diplome nije garancija da ćeš saznati sve stvari u životu,ili da ćeš shvatiti šta reči znače otuda i ovaj post.

Dobro jutro svakom pripada,kada ustane i ugleda to jedno i jedinstveno jutro koje živi i proživljava samo jedanput. Zato dobro jutro svima koje srećem kad idem na posao,dobro jutro ekipi u Maderi koja pije prvu jutarnju kafu,dobro jutro i ekipi koja ujutru baš kad idem na posao čisti i diže prašini,dobro jutro piljarima,liku koji dovozi hleb iz Zvečana,dobro jutro mestu gde kupujem burek,dobro jutro i tebi kolega koji nisi hteo da mi kažeš dobro jutro.


// Broj komentara: