Blog

Disciplina kičme

može mi se
Disciplina kičme

Kako su me disciplinovali?

vaspitanje je proces u kome se prihvataju i usvajaju određene vrednosti i stavovi,kao i način ponašanja koja kasnije prerasta u kulturu življenja. Mislim na kulturu ophođenja prema drugom,poslovnu,profesionalnu kulturu,kulturu stanovanja.... Vaspitanje podrazumeva i određenu dozu discipline koja svakako nije primat u ovom procesu.

Ovaj post nema baš nikakve veze sa napred napisanim.Ovaj post je o bahatom,primitivnom ponašanju  iskazanaim folskulama " Može mi se", "ja tako kažem" . kojim se disciplinuju pojedinci ili grupe po sistemu sad ču ja da vam pokažem,odnosno sada će da vidite ko je gazda.

Često putujem tzv.đačkim ili žutim autobusom. Polazna stanica iz Gračanice je kod prodavnice Jovan. Ali počeli su da staju preko puta Fratela nekim ženama koje rade u raznim administracijama javnih ustanova u Gračanici i nekim likovima koji rade u komunalnom.

Snimili to klinci i dosetili se kako da ugrabe malo vremena od "čekićarenja" dok čekaju prevoz u odlasku i popiju neku kafu i druže se u obližnjim kafićima.Pa su počeli u sve većem broju da čekaju na pomenutom mestu. Tu prolaze 3 autobusa i svako od njih stane kad ima putnika ili neko potigne ruku.

Ali jednog dana jedan od autobusa je dao gas prošišao vozeći ko zna koji svoj trip i ostavio decu koja nisu htela da uđu u prvi autobus zbog gužve.

I nebih ja pisala ovaj post da isti ti vozači ne staju preko puta etc-a da uzmu kumu koja kupuje metlu,u lapljem selu da utovare koncetrat ili ispred kuće svom prijatelju. Može im se i sada će oni da disciplinuju te mlade ljude da im pokažu gde im je mesto ko je glavni a oni mogu da se ponašaju kako im je ćef.

U celoj situaciji sem lavine pogrda koje sam ja izrekla ovi mladi ljudi su ćutali i već vidim da su bez reči prihvatili ovakvo ponašanje. I pitam se da li smo postali disciplinovana nacija? I kada je počelo to disciplinovanje?Da li prihvatamo bez kritike,bez pobune,bez promišljanja sve što nam se desi bez obzira da li neko ima pravo na to ili ne? Od koga treba da naučimo da imamo pravo i da treba da se borimo za sebe?

 


// Broj komentara: