Blog

Direktor sam, tim se dičim!

Glavu gore, dragi moj tehnološki višku, sudovi su na vašoj strani, idite do kraja, jer više nemate šta da izgubite. Srećna vam Nova godina!

Stiže 31.12.2017. godine, dan kad prestaje radni odnos tehnološkom višku u okviru procesa racionalizacije u obrazovanju.

Jeste, zakon im je dao šansu da pre otkaza reše svoj problem, tako je previđeno da ih preuzme druga škola. Ali, niko ih ne preuzima. Biti tehnološki višak kao da je neka bolest, niko ne želi ni da im se približi, a oni kao da su nešto skrivili - vrte se po školama u nadi i strahu, osećajući da za njih nigde nema mesta. Ni u školi gde su bili, niti u nekoj drugoj školi gde ne žele da ih prime. Stidljivo se javljaju, a i drugi ih izbegavaju, valjda da se ne zaraze, pa kojim slučajem i oni postanu tehnološki višak.

Ovi sa diplomama nekako se snašli, izborili se za svoje preuzimanje ili im matična škola dopunjuje normu poslovima gde je deficitaran kadar, pa iako nisu stručni, gura se nekako. Ostali su oni koji su u obrazovnom sistemu najmanje plaćeni, sa najnižim obrazovanjem, često najslabijeg materijalnog položaja.

Dragi moj tehnološki višku, znam sve vaše strahove, svu vašu bol i suze, pa ovo posvećujem Vama.

A direktori, šta oni rade? 

Jedni još s vrata obaveštavaju tehnološki višak da ako u sistemu koje vodi Ministarstvo prosvete u kom se pored tehnoloških viškova oglašavaju i slobodna radna mesta, eventualno postoji slobodno radno mesto, da na njemu već ima ko (da) radi i jednostavno ne prime zahtev.

Oni zbunjeni, umorni i bez (sa)znanja kako da se izbore sa tim informacijama, smotaju one papire što im je dala škola iz koje dolaze i izadju.

Drugi lepo prime zahtev i jednostavno nikada ne odgovore. Drže glavu u pesku i mole se da sve prođe.

Ima i treće kategorije, e oni su vam najgori. Njih, ili zaobilazite u širokom luku, ili idite do kraja. Oni se kriju iza zakona tako da mrcvare, maltretiraju, odugovlače sa odgovorom, prebacuju krivicu na druge, nazivaju ljude neznalicama, a sve u cilju da nikada i nipošto ne prime tehnološki višak.

Pa je tako za radnika koji treba da bude preuzet, od ustanove u kojoj radim traženo lekarsko uverenje koje je on podneo prilikom zasnivanja radnog odnosa. Valjda je bitno da si bio zdrav pre 15 ili 20 godina da bi sada mogao da radiš. Veću glupost odavno nisam čula.

Ispituju, preispituju, analiziraju i procenjuju zakonitost Ugovora o radu, dubokoumno pokušavajući da odrade poslove za koje nisu nadležni. Ovo ispitivanje je u nadležnosti suda i inspekcije, a sve rade u cilju maltretiranja tehnološkog viška ili ustanove koja je dozvolila da u procesu racionalizacije ima radnike za čijim je radom prestala potreba.

Neko će reći da na radnim mestima koja su oglašena slobodnim, već neko lice radi ali pod ugovorom i da taj radnik treba da se istera. Jadan je i status tog radnika u večitom grču i strahu da neko ne dođe, da neko ne naloži da se ispoštuje zakon. Ne znam, zar nije svima u interesu da se ta situacija razreši shodno zakonu i da se otvori put za konkurse.

Dok je ovakva situacija, ne samo da neće biti konkursa, već i taj status radnika na neodređeno vreme baš i ne pomaže mnogo.

Glavu gore, dragi moj tehnološki višku, Sudovi su na vašoj strani, idite do kraja, jer više nemate šta da izgubite.

Srećna vam Nova godina!

I da, gde ćete za doček?


// Broj komentara: