Blog

Bedni ljudi

Ako imate neki problem, slobodno mi se obratite, pomoći ću savetom, ali ljudi, budite ljudi.
Bedni ljudi

Da li Vam je neko nekada nudio mito?

Meni jesu. I nikada se nisam tako bedno i poniženo osećala. I neću više da se osećam bedno, zbog bestidnih i bezobraznih ljudi i neću više da stidujem tuđu sramotu.

Neću više da zanemim kad čujem:

"Pomogni mi ću ti kupim bluzu"

"Završi mi ću da te častim"

"Završi mi neću da ti ostanem dužan/dužna"

I krajnje poniženje koje sam doživela pre nekoliko dana od jednog "intelektualca", koji usput obavlja posao edukacije dece "završi mi daću ti nešto para."

Pošto nisam službeno lice, niti lice koje donosi odluke, možda vlasnici ovih rečenica misle da nuđenje "časti" meni ne pretstavlja krivično delo. Ali evo da Vas obavestim. Postoji krivično delo "Trgovina uticajem". Pa je kažnjivo ako neko nudi kakvu imovinsku ili drugu korist licu koje može na osnovu svog stvarnog ili pretpostavljenog društvenog uticaja da utiče na službeno ili neko drugo lice da učini ono što mu zakon nalaže ili teža varijanta - zabranjuje. Ovakvo ponašanje spada u korupcijsko, a ovakva dela u korupcijska.

Često ljiudi preko posrednika, odnosno preko drugog lica, utiču da se ispravi ocena, dobije lekarski izveštaj određene sadržine, obezbede odlazak u banju, osiguraju stavljanje svog imena na spisak za stan, pomoć, dobijanje željene ocene na ispitu, mesto u studenskom domu...

I sad da pojasnim.

Ako imate neki problem, slobodno mi se obratite, pomoći ću savetom, ali ljudi, budite ljudi.

Neću više da zanemim kad čujem još jedanput ovakvu ponudu, već ću da podnesem krivičnu prijavu i srpskom i albanskom javnom tužiocu.

A zašto pišem ovaj post? Zar je to uopšte potrebno?

Da! Jer kad podnesem prijavu, sredina će da osuđuje - pogodite koga?


// Broj komentara: