Blog

15.02. - 17.02.

Kosovo i Metohija - Kosovo
15.02. - 17.02.

15.02. - Dan državnosti Srbije.

15.02. donet je Sretenjski Ustav kao početak moderne srpske države. Aktuelni Ustav Republike Srbije u svojoj preambuli definiše Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Republike Srbije. Sa tih razloga ja, kao i ostali srbi koji žive na teritoriji KiM, glasamo za predstavnike u srpskom parlamentu.

17.02.2008. godine Kosovo je proglasilo nezavisnost, institucionalno uokvirena Athisarijevim planom. Najpre su demokrate priznale realnost na terenu dodavanjem zvezdice nazivu Kosova koje je za Srbe predstavljala neodustajanje od sopstvenog Ustava, a za Albance priznanje njihovog Ustava. Korak dalje ide Dačićeva vlada koja potpisuje Briselski sporazum  (kao rezultat priznanja nove situacije na terenu), a kosovski Srbi sada izlaze i na parlamentarne kosovske izbore i biraju svoje predstavnike za kosovski parlament.

Ja glasam za oba parlamenta i oba parlamenta se bave pitanjem KiM. Gledano sa aspekta srpskog glasača srpski parlament se ovim pitanjem bavi na međunarodnom planu, a kosovski parlament u okviru administarativnih granica.

Normalno je da se srpski poslanici oba parlamenta dogovaraju i usaglašavaju politiku i delovanje a sve u cilju srpskog stanovništva i teritorije. Nije sporno zajedničko delovanje i identični politički stavovi, ali je problem u pronalaženju načina političkog delovanja.

Naime ono što je dozvoljeno na političkoj sceni u Srbiji sa oslabljenom opozicijom, nije moguće na Kosovu sa jakom, desničarskom opozicijom. To pokazuje i nedavan događaj sa poslanikom srpske nacionalnosti G-din Jablanovićem. Na prošlim zadušnicama (ne ovim od 14.02) G-din Jablanović je usled političke ili lične mladosti osudio počinioce umesto sam akt. Svaki akt nasilja je sam po sebi divljački, a kvalifikaciju počinioca vrše neki drugi državni organi. I sad da se to desilo u Srbiji ništa strašno, na našoj političkoj sceni od 90-tih pa na dalje stalno pojedine grupe, delovanja, ili mišljenja etiketiraju se nazivima koje tog momenta odgovaraju vladajućoj stranci za njene dnevno-političke ili dugoročne ciljeve. Neki najpopularniji nazivi su: lopovi, izdajice, strani plaćenici, oni koji loše misle svojoj zemlji, saradnici tajkuna, zemunskog klana...

Međutim etiketiranje pripadnika većinske populacije na teritoriji KiM izazvalo je oštre proteste kosovske opozicije sa kojima zbog brojnosti i radikalnih metoda nije moguće razgovarati po sistemu "baš me briga šta ti misliš". Premijer Kosova je popustio usled pritiska opozicije, a Srbi iz Đakovice 14.02.2015. godine nisu otišli na zadušnice.

I da se razumemo nije ovo kritika, ovo su činjenice koje srpski političari oba parlamenta za koje sam ja glasala radi boljeg života kako sopstvenog tako i moje dece, moraju da imaju u vidu kada biraju metode svog koordiniranog političkog delovanja.


// Broj komentara: