Svečano u crkvi Svetog Nikole u Prištini

U crkvi Svetog Nikole u Prištini, koja je stradala u martovskom pogromu a potom šest godina kasnije demično obnovljena, svetom liturgijom  obeležena je hramovna slava. Pred prepunom crkvom liturgiju su služili prištinski sveštenici.

Podeli ovaj članak sa:Otac Darko Marinković u besedi, nakon rezanja slavskog kolača, pozvao je na jedinstvo i očuvanje pravoslavlja na Kosovu i Metohiji. Podsetio je na stradaje Srba od Kosovskog boja do danas.

“Treba nam puno ljubavi, mnogo strpljenja, mnogo truda da bi ovde i opstali i ostali. Neka bi dao Gospod i sveti otac naš Nikola, koji sad ove sa nama nevidljivo prisustvuje, da se uvek u ovolikom broju okupljamo da proslavljamo i njega i vaskrsloga Hrista da ne zaboravimo i ko smo i šta smo i odakle smo. Kako kaže Sveti Simeon Mirotočivi narod koji zaboravi svoje poreklo, koji zaboravi ko je šta je, koji zaboravi svoj jezik, prestaje da postoji ili prestaje da bude narod”, kazao je otac Darko.

Kolo srpskih sestara organizovalo je iz Beograda dolazak vernika a danas su prištinskoj crkvi darivali četiri ikone za oltar. Predsednica ovog udruženja Zagorka Pavlović za radio KIM kaže da ova crkva za nju i dalje predstavlja najveću svetinju.

“Svi smo kršteni u njoj te smo puni bola i svega onoga što nam zadire duboko u dušu posle pogroma 2004. godine kada je od nekrsta zapaljena i oskrnavljena. No, Bogu hvala, ova svetinja počinje da živi i prikuplja svoje verenike. Kolo srpskih sestara iz Prištine već 20 godina je u službi svog roda i ove crkve”, rekla je ona.

Stevo Baljošević, ugledni lekar iz Prištine, napustio je Kosovo 1999 godine. Danas se posle više od 8 godina ponovo vratio u svoj rodni grad.

“Mi smo sa puno radosti krenuli juče iz Beograda i Uroševca da posetimo svoj rodni grad, naše škole, naš univerzitet, naše bolnice. Ovo je za nas ipak veliki stres bez obzira što dolazimo povremeno i što smo stalno u emocionalnoj vezi ali je ovo bila prilika da još jednom osvežimo naša sećanja”, rekao je dr Baljošević KIM radiju.

Sledeći domaćin slave je Žarko Joksimović iz Radeva.

“Velika je čast biti domaćin slave u ovom gradu, u ovom hramu koji je podignut iz pepela i lep je osećaj videti ponovo Prištevce na okupu pa makar i samo na ovaj dan. Sve ovo nama podgreva nadu da ćemo ponovo biti svi zajedno u ovom jednoličnom gradu, da će se ovaj grad ponovo obnoviti u onom smislu kada je bio mešovit i to simbolizuje i svetac kojeg danas slavimo”, rekao je Joksimović.

Svečanost su u crkvi Svetog Nikole u Prištini upriličila su koncertom braća Teofilović.

Današnja svečanost ostala je u senci nesrećnog događaja. Milanka Dekić koja je sa vernicima došla na slavu i posetila pravoslavno groblje preminula je juče na grobu svog supruga u Prištini.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane