Browsing: Ratni zločini

Broj svedoka tužilaštva na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, biće smanjen sa ranije najavljenih 300 na manje od 200, predočili su tužioci. Suđenje Tačiju i saoptuženim Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Kransnićiju počelo je 3. aprila prošle godine, a do sada je sud saslušao samo 47 svedoka optužbe.

Sud za zločine OVK u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, raspravno veće je ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.

Zlatan Arsić oslobođen je optužbi koje su mu se stavljane na teret jer je sud u Prištini došao do zaključka da nema dokaza da je maltretirao oštećenog B.M., da je bio deo paravojnih jedinica, da je spaljivao kuće, niti da je proterivao Albance.

“Fond za humanitarno pravo Kosovo smatra da se uspostavlja praksa u presudama za ratne zločine u kojoj se ne specifikuju konkretne radnje optuženih, već se one generalizuju kao radnje grupe, čime se stvara ubeđenje da jedan član grupe biva osuđen za inkriminišuće postupke drugih osoba”. Ovako su iz FHP Kosova reagovali na današnju presudu Dušku Arsiću.

Završne reči u slučaju Zlatana Arsića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pred Osnovnim sudom u Prištini dali su tužilac, advokat i odbrana optuženog. Presuda će biti pročitana 5. februara.