R. Trajković: Lokalni izbori borba za očuvanje suvereniteta

„Međunarodna zajednica nema ništa protiv parlamentarnih i predsedničkih izbora, već samo protiv lokalnih, jer misle da je najveći sukob Srba sa institucijama u Prištini borba za očuvanje suvereniteta Srbije na prostoru KiM“, kaže Rada Trajković.

Podeli ovaj članak sa:

Komentarišući saopštenje Stejt departmenta, u kome se navodi da na izborima na Kosovu mogu učestvovati samo Srbi koji imaju dvojno državljanstvo, Trajkovićeva je kazala da su u Stejt departmentu mislili na Srbe, ali su pominjanje Srba namerno izbegli, jer „računaju da je najveći sukob Srba sa Kosova i Metohije sa institucijama u Prištini u stvari borba za očuvanje suvereniteta Srbije nad prostorom KiM“.

Rada Trajković o zakonskim okvirima from kim on Vimeo.


 
„Očigledno je da su Amerikanci pošli time da odobre neki individualni suverenitet koji podrazumeva da svaki Srbin može da bude i državljanin Srbije. To nije po Rezoluciji 1244, to se nigde ne pominje, osim u Ahtisarijevom planu, ali na jedan drugačiji način. Po meni sama ta formulacija u stvari predstavlja podršku održavanju republičkih, parlamentarnih i normalno predsedničkih izbora na jedan legalan i legitiman način sa jedne strane i sa druge strane učestvovanje Srba na tim listama“, kazala je Trajkovićeva, poslanik Jedinstvene Srpske liste.

Neodržavanje lokanih izbora, prema rečima Rade Trajković ne bi bio problem ukoliko srpske institucije ne bi bile ugašene.

Rada Trajković o lokalnim izborima from kim on Vimeo.


 
„Sve ovo što poslednjih dana gledamo, diskusije, pretnje Prištine, zahteve Beograda, liči mi na sinhronizovanu, dogovorenu komunikaciju koja treba da rezultira time da lokalnih izbora na ovom prostoru nema. I ne bi to ni bio neki veliki problem ukoliko mi svi ne znamo da sa odlaskom naših institucija obično odlazi i narod, jer kosovske institucije nisu spremne da adekvatno prihvate Srbe i nemaju pripremljen institucionalni kapacitet da prihvate sve one Srbe koji su radili u tim institucijama“.

Trajkovićeva kaže da od Vlade Srbije, a posebno resornog Ministarstva za KiM očekuje objašnjenje, šta će biti sa ljudima zaposlenim u lokalnim upravama, koje socijalne programe su pripremili za njih, ili neke razvojne projekte, koji kako je kazala, treba da predstavljuju vezu stanovništva sa Beogradom.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane