Ponavlja se suđenje Ljimaju

Fatimiru Ljimaju i još trojici bivših pripadnika OVK za slučaj Klečka biće ponovljeno suđenje zbog proceduralnih grešaka odlučilo je mešoptivto sudsko veće Okružni sud u Prištini. Ljimaj će biti uhapšen ukoliko napusti Kosovo, kaže Bruno Vekarić.

Podeli ovaj članak sa:
  • Fatmir Ljimaj (Foto e-novine.com)

Preostala šestorica optuženih za ratni zločin nad civilima u logoru Klečka 1999. godine su oslobođeni. Osim Ljimaju, suđenje će se zbog komandne odgovornosti nastaviti protiv Nedžmija Krasnićija, Nasera Krasićnija i Nasera Šalje.

Odluku da se nastavi sa suđenjem Fatmiru Ljimaju i trojici njegovih saradnika sud je obrazložio potrebom da se ustanovi da li oni podležu komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene 1999 godine u pritvorskom centru u Klečki.

Portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević je objasnila da sudsko veće veruje da postoji dovoljno dokaza po pitanju komandne odgovornosti protiv ove četvorice osumnjičenih ne uzimajući u obzir svedočenja i izjave Agima Zogaja.

"Sudsko veće će odluku o tome doneti nakon ispitivanja svedoka", dodala je portparolka Euleksa. Ovu odluku je donelo sudsko veće koje čine dvojica međunarodnih i jedan lokalni sudija.

Sudsko veće je na poslednjem ročištu odlučilo da ne prihvati kao dokaze izjave glavnog svedoka Agima Zogaja poznatog kao “svedok iks”, koji je prošle godine izvršio samoubistvo u Nemačkoj.

Vekarić: Ljimaj umešan u trgovinu organima

Bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj umešan je i trgovinu ljudskim ogrganima na Kosovu. Ukoliko napusti Kosovo, biće uhapšen kaže Bruno Vekarić.

Zamenik tužioca za ratne zločine kaže da postoji više načina na koje može da se poveže Ljimaj sa slučajem trgovine organima na Kosovu.

"Bitan je njegov razgovor sa bratom, gde je pominjao radnje u koje spada trgovina organima, i to što je iz Lapušnika određen broj lica ubijen, a drugi prebačeni na sever Albanije, nakon čega su im vadili organe", rekao je Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine ima zahtev da sprovede istragu protiv Fatmira Ljimaja i još 28 osoba, i ukoliko izađe sa Kosova, biće uhapšen.

Zamenik tužioca za ratne zločine kaže da Srbija ne može da pokrene proces dok je Ljimaj na Kosovu, ali da ukoliko on napusti Kosovo, može da računa "da će druge države reagovati i izručiti ga nama".

Prema rečima Vekarića, Džon Klint Vilijamson se sastao sa predstavnicima tužilaštva pre nekoliko dana i tada su govorili o istrazi u slučaju trgovine organima na Kosovu.

"On je bio kod nas pre dva dana, razgovarali smo o modalitetima saradnje buduće. Sličan razgovor smo imali i prošle godine kada je prvi put došao“, kaže Vekarić.

"Mi poznajemo Vilijamsona i ne verujem da bi se bavio političkim igrama, prikrivao tako grozne zločine“, dodaje Vekarić. On dodaje da srpsko tužilaštvo ima solidne dokaze u slučaju trgovine organima.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane