Za Vučića Haradinaj zločinac, ali podržava ulazak Srpske u njegovu vladu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije da su Kosovo i Metohija suština političke sadašnjosti i budućnosti Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
 • Aleksandar Vučić (Foto dnevno.rs)

Osim toga, Vučić je naveo i da podržava Srpsku listu u tome što su ušli u kosovsku vladu, a da Srbija neće promeniti svoje mišljenje o Haradinaju.

Kako kaže, u zavisnosti od odnosa prema Kosovu Srbija će imati sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, već i budućnost.
Vučić je podržao ulazak Srpske liste u kosovsku vladu predvođenu Ramošem Haradinajem, navodeći da je Srpska lista posle izbora imala tri opcije.

“Prvu, da podrže novu vladu svežih snaga Aljbina Kurtija i Pokreta za Samoopredeljenje kojima je cilj ujedinjenje Kosova i Albanije u Veliku Albaniju. Drugu, da Srpska lista ne podrži nikoga. Moje pitanje je - a kakav je to izbor? Nikakav. Sutra budu izbori, Srpska lista osvoji manje, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite li da bi šest do osam odsto stanovnika, koliko Srba na Kosovu ima, moglo da ima većinu? Treća opcija je bila da podrže Vladu Haradinaja”, rekao je Vučić i dodao je Ramuš Haradinaj zločinac i da “ništa o njemu ne mislimo dobro”.

Kako je rekao, obraća se naciji i da bi objasnio odluke Srpske liste, čiji predstavnici su izloženi “stalnim napadima“.

Predsednik Vučić je naveo da je Srbija po pitanju Kosova do sada samo govorila ono što ne želi, kao što je da prizna nezavisnost, a da politiku nije imala.

"Od oktobra počinje nova faza dijaloga, neophodno je insitutcionalizovati ga i obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebalo da bude na više nivoa, kroz koncentrične krugove, ozbiljan, odgovoran, da imamo jasne ciljeve, inkluzivan i tolerantan", rekao je Vučić.

On je istakao i da će biti objavljen Izveštaj o pregovorima o Kosovu i Metohiji u kojem će biti predstavljeni rezultati iz prethodne tri godine, kao i svi potezi koje je Srbija kao država napravila od 1998. godine po pitanju Kosova.

“Kada prođete kroz to možete da vidite koliko je komplikovana naša moderna istorija, koliko je tu promašaja“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, pitanje politike nije pitanje kleveta ni uvreda. Dodao je i da je došao da pokaže zašto je srećan i ponosan.

“Nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima. Srbiju nikad nisam unizio, obezbedio sam da Srbi na KiM žive nešto lakše i da u ove četiri godine nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima“, rekao je on.

Vučić je naveo i da po prvi put nema dramatičnog pada u broju Srba na KiM, kao i da postoji spisak koji dokazuje koliko je smanjen broj etnički motivisanih napada od 2012.

“Napadi, ubistva, sve je to bilo ranije, ali ne sad. Ja sam ponosan na politiku koja čuva građane na KiM. Da li će biti napada – biće, ali da li će ih biti manje – da, biće ih manje“, rekao je Vučić.

“Ljudi u Srbiji to treba da znaju. A ne, sede po kafićima u Beogradu ili Novom Sadu ubrljani od pene od kapućina ili piva, a onda sole nekom pamet o KiM. Danas se glas Srbije ponovo čuje“, dodao je on.

Predsednik Srbije je naveo i da kada je došlo do izmeštanja razgovara o Kosovu iz UN u EU, da je Srbija morala da “počne da se bori ispočetka“.

“Uspeli smo teškim pregovorima. Da li iko od vas misli da je ikad bilo lepo kad sednem sa Tačijem, Mogerini, Ketrin Ešton? Nikada nijednog lepog trenutka se ne sećam. Već imam Pavlovljev refleks, osetim mučninu kad zovu u Brisel, znam da ništa lepo neće da se dogodi“, naveo je on.

 

Ostale vesti

 • Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  "Granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene", poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

 • Liberija povukla priznanje Kosova

  Liberija povukla priznanje Kosova

  Republika Liberija obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da poništava ranije priznanje Kosova. Notu o povlačenju priznanja ministru Ivici Dačiću predao je ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej.

 • Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, zato što je to nemoguće, ali moramo da budemo otvoreni za kompromis i da razgovaramo o tome šta je ono što je dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane