"Ukoliko ispunite uslove, ubedićemo 5 članica EU da priznaju Kosovo"

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je Slovenija spremna da ubedi pet država EU da priznaju nezavisnost Kosova, ukoliko Kosovo ispoštuje sve postignute sporazume. "Kosovo teži ka tome da što pre postane član NATO-a, EU i UN", kazao je Hašim Tači.

Podeli ovaj članak sa:
 • Borut Pahir i Hašim Tači (Foto Kim)

Predsednik Slovenije Borut Pahor je nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem poručio da očekuje da će Skupština Kosova ratifikovati Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, te da će Kosovo ispoštovati Briselski sporazum posebno deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

“Ako Kosovo bude ispunilo uslove, ako i dalje ima iskrene razgovore sa Beogradom i ako poštuje postignute sporzume, mi nemamo razloga da ga ne podržimo. Mi smo kao prijatelji Kosova spremni da ubedimo pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova“, istakao je Pahor.

"Naš je cilj da što pre budemo deo NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija", kazao je Hašim Tači. Dodao je da Kosovo ima odličnu saradnju sa zemljama regiona. Takođe, kako je rekao, Kosovo sarađuje sa Srbijom i potrudiće se da ispoštuje sve sporazume postignute u Briselu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa.

Tači kaže da su članice EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost podržale Ahtisarijev plan, te da sa tim zemljama Kosovo ima odličnu saradnju.

"Ostao je formalni akt priznanja. Zato se mi nadamo da će Grčka, Slovačka, Rumunija, Kipar i Španija priznati Kosovo. Mi smo naglasili da svaki pokušaj da se napravi paralela između Kosova i Katalonije nije moguć, jer Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija. To se ne može porediti, zbog toga smatram da se Strategija o proširenju Zapadnog Balkana Žana Kloda Junkera, o kojom sam razgovarao sa gospodinom Pahorom, može ispraviti odnosno dopuniti. Nije tajna da je Kosovo više očekivalo“, kazao je Tači".

Pahor je kazao da se tokom sastanka složio sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da je u Strategiji o Zapadnom Balkanu bilo dosta nejasnoća.

“Mislim da je Stratigija za Zapadni Balkan dobra, predsednik Tači misli da je slaba. Ali mi imamo zajednički zaključak, a to je da tu ima toliko nejasnoća i neizrečenih stvari kojima je potrebno korigovanje. Na tome ćemo svi raditi na samutu Brdo-Brioni u Skoplju krajem aprila”.

Hašim Tači zahvalio se Pahoru na poseti.

“Slovenija je među prvima priznala Kosovo i to nikada nećemo zaboraviti. Naša težnja je da što pre budemo članovi NATO-a, EU, i UN. Kosovo ima odlične odnose sa susedima. O demarkaciji smo diskutovali i ranije. Odnosi Kosova i Crne Gore su odlični“, kazao je on.

Komentarišući izjavu austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea o statusu Kosova, Tači je kazao da je službeni stav Austrije jasan.

“Zahvaljujem se Austriji na podršci Kosovu kroz istoriju“, kazao je on.

Tači je istakao da je Kosovo do sada priznalo 115 država i ocenio da je to "istorijski uspeh"

Ostale vesti

 • Zeri: Nacrt zakona o transformaciji KBS vraćen na doradu

  Zeri: Nacrt zakona o transformaciji KBS vraćen na doradu

  Kosovska vlada vratila je ministarstvu Kosovskih bezbednosnih snaga Nacrt zakona o transformaciji tih snaga u vojsku, piše prištinski Zeri i dodaje da vlada smatra da su neophodne dorade, dok opozicija kaže da se vlast u Prištini igra "ping-ponga" sa tim pitanjem.

 • Tači u Briselu bez saglasnosti parlamenta

  Tači u Briselu bez saglasnosti parlamenta

  Kancelarija kosovskog predsednika najavila je da će naredna runda dijaloga Beograda i Prištine biti održana u drugoj polovini juna u Briselu. U razgovorima će učestvovati Hašim Tači uprkos tome što u parlamentu nije postignut konsenzus da on predvodi kosovski tim za dijalog.

 • Tahiri: Osnivanje ZSO je rizik za Kosovo

  Tahiri: Osnivanje ZSO je rizik za Kosovo

  Bivša šefica pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Prištine i Beograda, Edita Tahiri, izjavila je da osnivanje Zajednice srpskih opština predstavlja, kako je rekla, rizik za Kosovo.

 • Arifi: Priština gubi vreme sa ZSO

  Arifi: Priština gubi vreme sa ZSO

  Koordinator za dijalog između Beograda i Prištine u kosovskoj vladi Avni Arifi rekao je da se razgovorom o Zajednici sprskih opština gubi vreme, prenela je "Koha ditore".

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane