Svilanović: Ne treba se plašiti dijaloga

Generalni sekretar saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović smatra da je odnos Beograda i Prištine jedno od najvećih političkih pitanja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, ali da ni Srbi ni Albanci ne treba da se plaše dijaloga.

Podeli ovaj članak sa:
 • Goran Svilanović (Foto mc.rs)

"Istina je da je jedno od najvećih političkih pitanja u procesu pregovora upravo odnos Beograda i Prištine. Dosadašnje poruke od zvaničnika evropskih institucija, kao i od nekih od ključnih evropskih političara, ne govore o formalizaciji nezavisnosti. Obostrano prihvatljivo rešenje tražićemo svi zajedno, i Beograd i Priština i Evropska unija, unutar dijaloga u Briselu", rekao je Svilanović za današnji "Blic".

On smatra da od dijaloga ne bi trebalo da strepe ni Albanci ni Srbi, jer je do sada pokazano da su obe strane u stanju da postignu dogovor.

"Ne mislim da bilo ko treba da strepi od dijaloga, ni Srbi ni Albanci. Naprotiv, do sada su pokazali da su u stanju da dogovore postignu i nadam se da će svi elementi onoga što je do sada dogovoreno biti i ispunjeni. To bi znatno ohrabrilo sve da dijalog nastave. Nestrpljenje postoji, ali ono nije najbolji saveznik, pogotovo što je dijalog za sve nas deo pristupnih odgovora sa EU", navodi Svilanović.

Na pitanja kada Srbiju vidi u EU, on je odgovorio da je na ličnom iskustvu naučio da ne licitira o datumima.

"Nešto zavisi od nas, a nešto od zemalja članica EU. Mislim da je najveći saveznik Srbije u pregovorima Evropska komisija i komesar Johanes Han. I zato bi trebalo da iskoristimo sve što nam je pruženo, i sredstava, ali i tehničku i stručnu podršku, i da nekoliko narednih godina iskoristimo da pregovarački proces završimo na tehničkom nivou", kaže Svilanović za "Blic".

Ostale vesti

 • Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  "Granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene", poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

 • Liberija povukla priznanje Kosova

  Liberija povukla priznanje Kosova

  Republika Liberija obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da poništava ranije priznanje Kosova. Notu o povlačenju priznanja ministru Ivici Dačiću predao je ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej.

 • Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, zato što je to nemoguće, ali moramo da budemo otvoreni za kompromis i da razgovaramo o tome šta je ono što je dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane