"Stav BiH o Kosovu isti kao i Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH da ta zemlja ima isti stav o Kosovu kao i Beograd, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vučić i članovi Predsedništva BiH (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem, rekao da su on i članovi Predsedništva imali duge razgovore, a da su potom razgovarale i državne delegacije.

Jedno od pitanja o kojem se danas razgovaralo u Beogradu je stav BiH o Kosovu. Vučić dodaje da je zahvalan članovima Predsedništva, pre svega predsedavajućem Draganu Čoviću koji je pokrenuo tu temu.

Dogovoreno je, ističe, da BiH o Kosovu ima isti stav kao i Beograd, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome.
Predsednik Srbije je objasnio da je to stav Predsedništva BiH i istakao da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela.

Predsedavajući predsedništva BiH Dragan Čović naveo je da su se teme o kojima su razgovarali dominantno odnosile na to kako poboljšati bilateralnu saradnju dve zemlje i na koji način otkloniti otvorena pitanja koja opterećuju odnose.

Naglasio je da ekonomsku saradnju samo treba ohrabrivati i otklanjati barijere da bude još izraženija na svim nivoima.

"Naš zajednički stav u BiH je da moramo rešiti pitanja dobrosusedskih odnosa kako sa Crnom Gorom, gde smo rešili pitanje granica i ja bih rekao ostavili iza sebe sva otvorena pitanja, na isti način ćemo to morati uraditi sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom", rekao je Čović.

Kada je reč o pitanju razgraničenja naveo je da je model načelno prihvaćen.

"Ovaj predlog kada je u pitanju granica i danas je kao model manje-više prihvaćen načelno, moraćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u mnogo intezivnijoj komunikaciji sa vama doći do konačnog rešenja, da to pitanje ostane iz nas na tragu ovog modela koji je čini mi se pravičan za obe strane, čak ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH morate razumeti da mi u BiH teže dogovaramo", dodao je Čović.

Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić članovima Predsedništva BiH organizovao svečani doček ispred Palate "Srbija".

Izetbegović: O spoljnoj politici BiH se odlučuje u Sarajevu

Iako je, nakon sastanka tročlanog Predsedništva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bilo planirano da se samo Vučić i predsedavajući Predsedništva Dragan Čović obrate medijima, u jednom trenutku je reč uzeo i Izetbegović koji se osvnruo na Čovićevu izjavu da će se Bosna i Hercegovina usaglašavati sa Srbijom po pitanju osnosa prema Kosovu.

"Ja sam zamolio gospodina Čovića danas da ovu stvar eventualno iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika BiH vodi u Bosni i Hercegovni, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja", rekao je Izetbegović.

Ostale vesti

 • Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  "Granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene", poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

 • Liberija povukla priznanje Kosova

  Liberija povukla priznanje Kosova

  Republika Liberija obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da poništava ranije priznanje Kosova. Notu o povlačenju priznanja ministru Ivici Dačiću predao je ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej.

 • Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, zato što je to nemoguće, ali moramo da budemo otvoreni za kompromis i da razgovaramo o tome šta je ono što je dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane