Server: Haradinaju fali hrabrosti

Stručnjak za Ballkan Danijel Server smatra da je najbrži način da se reši pitanje Sporazuma o demarkaciji da premijer Ramuš Haradinaj podrži Sporazum.

Podeli ovaj članak sa:
 • Danije Server (Foto Kim)

Haradinaj je, pre nego što je došao na vlast, bio oštar protivnik tom sporazumu, podseća "Pobjeda".

"Čini mi se da mu (Haradinaju) nedostaje hrabrosti da to uradi. Cenim političare sa više hrabrosti, a manje potrebe za trivijalnošću", kaže Server za podgoričku list.

Server, inače, profesor na američkom Univerzitetu "Džon Hopkins", smatra i da zemlje regiona toliko rade jedna protvi druge da Rusija neće morati da se meša. Prema Serveru, Rusija nije odustala od ambicije da, kako kaže, unese konfuziju, pa čak "dovede i do sukoba na Balkanu".

Očekuje, kaže, da će se umešati i u predstojeće predsedničke izbore u Crnoj Gori.

Moskva, tvrdi, nikada neće odustati od Crne Gore, niti od regiona.

"Ruski marifetluci su ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju, tako da će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru. Članstvo države u Alijansi je u tome neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje", tvrdi Server.

Ostale vesti

 • "Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma"

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je u odnosima Beograda i Prištine potrebno trajno i održivo rešenje neophodno za stabilnost ovog dela Evrope. On ističe da za sada nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma, niti se može predvideti šta EU pod tim porazumeva.

 • Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  "Bela kuća je u organizacionom haosu, što znači da ne treba očekivati da će biti dat bilo kakav novi predlog, kada je reč o balkanskim pitanjima, uključujući rešavanje problema Kosova", smatra američki politikolog i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu Gregori Rejmond.

 • Danas nastavak dijaloga

  Danas nastavak dijaloga

  Na narednoj rundi dijaloga između delagacija Beograda i Prištine, koja će biti održana danas u Briselu razgovaraće se o ZSO, energetici, slobodi kretanja, administrativnim prelazima i mostu na Ibru, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

 • Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Zabluda je da se pitanje Kosova može rešiti tako što će jedan čovek nešto potpisati, ako taj potpis nije rezultat demokratskog procesa koji mu prethodi i ne dovede do olakšanja među ljudima, izjavio je u intervjuu "Fonetu" predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane