Šeholi: Uskoro hapšenja za ubistvo Ivanovića

„Informacije od relevantih institucija Kosova govore da su u pitanju nedelje ili dani kada će oni koji su pod sumnjom za ubistvo Olivera Ivanovića“ biti uhapšeni, kazao je danas u Čaglavici analitičar Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

Podeli ovaj članak sa:
 • Fatmir Šeholi i Drizan Šalja (Foto Kim)

Na konferenciji na kojoj je predstavljeno istraživanje „Razotkrivanje unutrašnjeg neprijatelja: problemi srpske zajednice na Kosovu“, rečeno je da je ubistvo Olivera Ivanovića uznemirilo ne samo Srbe, već čitavo Kosovo.

Istraživanje koje je institut sproveo pokazuje da Srbi, a posebno oni koji žive na severu, veruju da Ivanovića nisu ubili Albanci.

Kako je naveo Šeholi, anketirani građani smatraju vrlo ozbiljnim to što je Specijalno tužilaštvo Kosova preuzelo rešavanje slučaja ubistva srpskog političara.

„Uskoro će uslediti hapšenje ljudi za koje se sumnja da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića“, kazao je Šeholi u Medija centru u Čaglavici.

Uprkos ubistvu Ivanovića situacija na severu je stabilna i dobro kontolisana, smatra istraživač Instuta Drizan Šalja.

„Nakon ubistva političara Olivera Ivanovića mislim da je bezbednosna situacija stabilna, nadgleda se od snaga reda u saradnji sa Euleksom. Mislim da je to ubistvo uticalo sa psihološkog aspekta na Srbe, povećala se nesigurnost, ali sa opšteg aspekta se monitoriše i ona je pod kontrolom“.

Atentat nautiacajnijeg srpskog političara na Kosovu je samo jedan od problema koji je Institut prepozanao kroz ovo istraživanje.

Više od sedamsto anketiranih građana srpske nacionalnosti koji žive u Severnoj Mitrovici, Gračanici i drugim sredinama smatra da su najveći „unutrašnji neprijatelji“: „nezaposlenost, problemi sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, problemi sa listom Srpska".

"To su unutrašnje stvari koje ne mogu drugačije da se zovu nego unutrašnji neprijatelj koji ne daje mogućnost razvitka jednog društva u ovom segmentu srpske zajednice“, kazao je Šeholi.

Predstavnici Instituta navode da uprkos podršci na izborima Srpska lista ne uživa poverenje Srba na Kosovu. Istraživanja pokazuju da Srbi više veruju institucijama u Beogradu nego srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama.

Šeholi ističe da su anketirani Srbi sa severa Kosova nezadovoljni srpskim prestavnicima, ističući da oni nisu kredibilni za posao kojim se bave i da su „marionete“ koje se bore samo za „lični interes i interes stranke“.

Na pitanje kojeg srpskog političara smatraju najuticajnijim, anketirani građani su odgovorili sledeće:

Oliver Ivanović je za 24,1 odsto ispitanika bio najuticajniji srpski političar, 24,7 % smatra da ne postoji uticajna politička ličnost u srpskoj zajednici, dok 11% ispitanih smatra da je to Dalibor Jevtić, 8% je odgovorilo da ne zna, a 7% da je to Goran Rakić. Samo 4% ispitanih veruje da je Marko Đurić najuticajnija srpska ličnost, a za procenat manje da su to Branimir Stojanović i Slaviša Ristić.

Ovo istraživanje pokazuje da Srbi sa Kosova veruju da na Kosovu ne postoji rizik od međuetničkih sukoba, ali da su korupcija i organizovani kriminal veoma rasprostranjeni. Nisu zadovoljni ni obrazovanjem ni političkom vlašću.

„Većina Srba na Kosovu nisu zadovoljni svojim životom i imaju želju da emigriraju u Srbiju“, kazo je Šeholi. Jedan od zaključaka istraživanja je i da Srbi ne vide bolju budućnost na Kosovu.

Ostale vesti

 • "Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma"

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je u odnosima Beograda i Prištine potrebno trajno i održivo rešenje neophodno za stabilnost ovog dela Evrope. On ističe da za sada nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma, niti se može predvideti šta EU pod tim porazumeva.

 • Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  "Bela kuća je u organizacionom haosu, što znači da ne treba očekivati da će biti dat bilo kakav novi predlog, kada je reč o balkanskim pitanjima, uključujući rešavanje problema Kosova", smatra američki politikolog i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu Gregori Rejmond.

 • Danas nastavak dijaloga

  Danas nastavak dijaloga

  Na narednoj rundi dijaloga između delagacija Beograda i Prištine, koja će biti održana danas u Briselu razgovaraće se o ZSO, energetici, slobodi kretanja, administrativnim prelazima i mostu na Ibru, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

 • Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Zabluda je da se pitanje Kosova može rešiti tako što će jedan čovek nešto potpisati, ako taj potpis nije rezultat demokratskog procesa koji mu prethodi i ne dovede do olakšanja među ljudima, izjavio je u intervjuu "Fonetu" predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane