PDS: Izbor članova opštinskih izbornih komisija protivzakonit

PDS Nenada Rašića uputila je pritužbu CIK-u u kojoj tvrdi da je odabir članova opštinskih izbornih komisija bio u potpunosti protivzakonit i da nije u skladu sa izbornim pravilima.

Podeli ovaj članak sa:
  • Predsednik PDS-a nenad Rašić (Foto arhiva Kim)

U pritužbi upućenoj CIK-u navodi se da je ova stranka u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilima, nominovala kandidate za članstvo u opštinskim izbornim komisijama koje će biti agažovane tokom izbornog procesa 11. juna.

Međutim, odluka Centralne izborne komisije o imenovanju članova opštinskih izbornih komisija, kako tvrde, nije u skladu sa članom 67. Zakona o opštim izborima.

“Naime, u opštinama Lipljan, Vučitrn i Gnjilane, predstavnici Progresivne demokratske stranke, koji su nominovani kao kandidati za članove opštinske izborne komisije, a koji su u skladu sa svim procedurama pohađali i uspešno završili trening za članove pomenute komisije, su jednostranom odlukom CIK-a, bez bilo kakvog obrazloženja isključeni iz procesa imenovanja za članstvo u opštinskoj izbornoj komisiji, dok su, sa druge strane, za članove opštinske izborne komisije, imenovani članovi političkog subjekta koji na poslednjim parlamentarnim izborima nije prešao izborni prag”, navodi se u pritužbi PDS-a koja je dostavljena medijima.

Dalje se dodaje da ovakvo, kao tvrde, neravnopravno tretiranje političkih subjekata, stvara osnovanu sumnju da su članovi CIK-a grubo prekršili odredbe Zakona o opštim izborima i usvojenih izbornih pravila.

Ukoliko ove nepravilnosti ne budu ispravljene PDS će, kako se navodi, svoja zakonska prava štiti pred nadležnim sudskim organima.

“Ovaj slučaj nas, takođe, dovodi u sumnju da su predizborni procesi nekorektni i izmanipulisani, što opravdano postavlja pitanje ispravnosti samog izbornog procesa kao i svrsishodnosti daljeg učešća na izborima”.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane