PDS: Izbor članova opštinskih izbornih komisija protivzakonit

PDS Nenada Rašića uputila je pritužbu CIK-u u kojoj tvrdi da je odabir članova opštinskih izbornih komisija bio u potpunosti protivzakonit i da nije u skladu sa izbornim pravilima.

Podeli ovaj članak sa:
 • Predsednik PDS-a nenad Rašić (Foto arhiva Kim)

U pritužbi upućenoj CIK-u navodi se da je ova stranka u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilima, nominovala kandidate za članstvo u opštinskim izbornim komisijama koje će biti agažovane tokom izbornog procesa 11. juna.

Međutim, odluka Centralne izborne komisije o imenovanju članova opštinskih izbornih komisija, kako tvrde, nije u skladu sa članom 67. Zakona o opštim izborima.

“Naime, u opštinama Lipljan, Vučitrn i Gnjilane, predstavnici Progresivne demokratske stranke, koji su nominovani kao kandidati za članove opštinske izborne komisije, a koji su u skladu sa svim procedurama pohađali i uspešno završili trening za članove pomenute komisije, su jednostranom odlukom CIK-a, bez bilo kakvog obrazloženja isključeni iz procesa imenovanja za članstvo u opštinskoj izbornoj komisiji, dok su, sa druge strane, za članove opštinske izborne komisije, imenovani članovi političkog subjekta koji na poslednjim parlamentarnim izborima nije prešao izborni prag”, navodi se u pritužbi PDS-a koja je dostavljena medijima.

Dalje se dodaje da ovakvo, kao tvrde, neravnopravno tretiranje političkih subjekata, stvara osnovanu sumnju da su članovi CIK-a grubo prekršili odredbe Zakona o opštim izborima i usvojenih izbornih pravila.

Ukoliko ove nepravilnosti ne budu ispravljene PDS će, kako se navodi, svoja zakonska prava štiti pred nadležnim sudskim organima.

“Ovaj slučaj nas, takođe, dovodi u sumnju da su predizborni procesi nekorektni i izmanipulisani, što opravdano postavlja pitanje ispravnosti samog izbornog procesa kao i svrsishodnosti daljeg učešća na izborima”.

Ostale vesti

 • Vučić: Ne odričemo se Kosova

  Vučić: Ne odričemo se Kosova

  Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da sa stupanjem na dužnost šefa države ima nameru da otvori pitanje Kosova, premda nema nameru da ga se odrekne.

 • Most na Ibru nakon izbora?

  Most na Ibru nakon izbora?

  Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ne dozvoljava nastavak radova na izgradnji glavnog mosta na Ibru u Mitrovici, piše danas "Koha ditore" uz napomenu da se ne očekuje da će radovi biti nastavljeni pre parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane