Drecun: Ne postoji "kosovski paket"

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da je visoki američki zvaničnik Ves Mičel došao da pošalje poruku da će "problem KiM biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom", te da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Milovan Drecun (Foto N1)

Milovan Drecun rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je jasno da nema "američkog paketa za Kosovo" o kome se u medijima spekulisalo.

"Visoki američki zvaničnik Ves Mičel je došao da pošalje određene poruke. Prva je da će problem Kosmeta biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom, a druga da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu", smatra Drecun.

Dodaje da je novina poruka da će SAD imati aktivniju ulogu na KiM.

"Treba videti kako će definisati tu ulogu. Mičel govori o potrebi nastavka normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne spominje ZSO. Poslao je poruku da niko nema prava da stvalja veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga", objašnjava Milovan Drecun.

Kaže da je visoki američki zvaničnik pokazao da postoji kontinuitet američke politike.

"SAD su završile posao u Makedoniji, u Crnoj Gori, a sad je na redu Srbija, da se kod nas umanji uticaj Rusije, a to najbolje može da se uradi preko kosovskog problema. Nije dobro što se region uvlači u to geopolitičko sučeljavanje i nije mu potrebno da bude na liniji vatre", napominje Drecun.

Ističe da je američki pristup jednostran i da se ne govori o malignom uticaju organizovanog kriminala na KiM.

"Svi zvaničnici SAD ponavljaju taj odnos prema Rusiji, to je kao mantra u SAD. Mi kao mala zemlja treba da se suzdržimo od ekstremnih komentara. U narednom periodu treba da očekujemo pojačavanje takve retorike", kaže Drecun.

Napominje da je potrebna ZSO kakva je ispregovarana.

"Imamo jasnu poziciju i mislim da će naši zvaničnici ponoviti da nećemo otvoriti vrata za UN. Što pre je potreban inicijalni predlog predsednika Vučića", zaključuje Drecun.

Ostale vesti

 • "Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma"

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je u odnosima Beograda i Prištine potrebno trajno i održivo rešenje neophodno za stabilnost ovog dela Evrope. On ističe da za sada nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma, niti se može predvideti šta EU pod tim porazumeva.

 • Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  "Bela kuća je u organizacionom haosu, što znači da ne treba očekivati da će biti dat bilo kakav novi predlog, kada je reč o balkanskim pitanjima, uključujući rešavanje problema Kosova", smatra američki politikolog i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu Gregori Rejmond.

 • Danas nastavak dijaloga

  Danas nastavak dijaloga

  Na narednoj rundi dijaloga između delagacija Beograda i Prištine, koja će biti održana danas u Briselu razgovaraće se o ZSO, energetici, slobodi kretanja, administrativnim prelazima i mostu na Ibru, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

 • Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Zabluda je da se pitanje Kosova može rešiti tako što će jedan čovek nešto potpisati, ako taj potpis nije rezultat demokratskog procesa koji mu prethodi i ne dovede do olakšanja među ljudima, izjavio je u intervjuu "Fonetu" predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane