Dogovor!?: Zapaljive izjave u funkciji predizborne kampanje

Mi živimo u predzbornim kampanjama, imamo vrlo kratke periode kad nemamo predizbornu kampanju i političku krizu“, kaže novinarka Tanja Vujisić. Njena koleginica iz Prištine Violeta Oroši smatra da je nestabilna situacija fantastična prilika za političare koji nisu uradili ništa.

Podeli ovaj članak sa:
 • Tanja Vujisić i Violeta Oroši (Foto Kim)

Dve dugogodišnje novinarke sa Kosova Tanja Vujisić i Violeta Oroši složile su se u emisiji „Dogovor!?“ da su poslednje zapaljive izjave Ramuša Haradinaja bile isključivo u cilju predizborne kampanje.

Violeta Oroši, dopisnica za nemački WDR iz Prištine smatra da poruka lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaj o prisvajanju trećine dela teritorije Srbije, nije bila namenjena ni Beogradu, ni kosovskim Srbima.

„Ja mislim da je ta poruka bila veoma slična kao onaj voz koji nam je stigao iz Beograda. Dešava se u jednoj predizbornoj kampanji. Isto tako ne mislim da je bila slučajna ova koalicija (ABK, DPK i NISMA). On je znao da će biti nominovan i već je krenuo sa tim našim velikim balkanskim nacionalističkim ili patriotskim izjavama i sada ćemo videti kako će se to sve odvijati. U principu, ja ne verujem u slučajnost i s obzirom na Ramuševo iskustvo u politici ne verujem da je to slučajno rekao“.

Sa Orošijevom se slaže i Tanja Vujisić, dopisnica Radio Beograda iz Kosovske Mitrovice. Ona smatra da Haradinaj koristi svoju popularnost nakon povratka iz pritvora u Francuskoj isključivo za kampanju.

„To što je on tamo proveo skoro dva meseca i što je onda vraćen na Kosovo, to mu je dalo vetar u leđa i želi da preuzme apsolutno sve glasače na Kosovu na taj način. Mislim da ciljano želi da preuzme glasače Hašim Tačija. On ima veliki potencjal u glasačkom telu“, smatra Vujisićeva.

Dodaje da su, nažalost, građani Kosova stalno u nekim predizbornim kampanjama, a posebno Srbi koji glasaju i na izborima koje raspisuje Srbija i Kosovo. Smatra da zbog takvog stanja započeti politički procesi ne mogu da se normalno odvijaju.

“Mi živimo u predzbornim kampanjama, imamo vrlo kratke periode kad nemamo predizbornu kampanju i političku krizu . Meni se čini da se to meri danima i onda u toj neizvesnoj nestabilnoj situaciji je vrlo problematično da neki procesi napreduju“.

„Nestabilna situacija je fantastična za političare jer ništa nisu uradili na ekonomskom planu, siromaštvo je veliko, svakog dana pada taj ekonomski standard i tu je ono što najbolje znaju, a to su velike izjave i to je manipulacija sa ljudima koji nemaju dovoljno obrazovanja i koji nažalost nemaju mogućnost ni da odu negde. Oni su tu i sa njima je najlakše manipulisati“, kaže Violeta Oroši.

Pad Vlade Kosova i raspisivanje prevremenih izbora, kaže novinarka Radio Beograda, pomogli su Isi Mustafi oko neusvajanja sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

„Isa Mustafa se spasao tog zakona tako što mu je pala vlada i mislim da mu je što se toga tiče bilo drago, ali sledeća vlada će sasvim sigurno taj zakon morati da usvoji i morati da primeni i mislim da će morati mnogo ozbiljnije da se radi na primeni briselskih sporazuma, jer oni su svi odrađeni na pola, a neki nisu ni počeli. Pomenuću samo dogovor o pravosuđu. Već su probijeni svi mogući rokovi koji su bili dati, a mi čak više nemamo nikakvo objašnjenje zašto se to ne završava ni sa jedne, ni sa druge, a ni sa treće strane. Brisel vrlo ćuti“, kaže Tanja Vujisić.

Po mišljenju Violete Oroši, raspisivanje izbora na Kosovu je povezano i sa najavljenim početkom rada Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK.

„Analitičari u Prištini smatraju da ima veze i taj Specijalni sud, odnosno kontrola javnosti kada se budu pročitale prve optužnice ili se neko bude pozvao, da li na optuženičku klupu ili kao svodok. Ako je tačno to što pričaju naše kolege da će se pojavljivati veoma zanimljivi ljudi a koji su negde sada na vlasti, pa čak i u parlamentu Kosova, onda to svakako to neće biti laka stvar uopšte za kompletni imidž Kosova“.

Orošijeva veruje da će na čelu buduće vlade biti neko ko će „kontrolisati“ taj proces. „Moje kolege u Prištini smaraju da to mogu biti saznanja o svedocima, ko može biti svedok, ko može biti optuženi...“

Ostale vesti

 • "Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma"

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je u odnosima Beograda i Prištine potrebno trajno i održivo rešenje neophodno za stabilnost ovog dela Evrope. On ističe da za sada nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma, niti se može predvideti šta EU pod tim porazumeva.

 • Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  Rejmond: SAD neće dati novi predlog za Kosovo

  "Bela kuća je u organizacionom haosu, što znači da ne treba očekivati da će biti dat bilo kakav novi predlog, kada je reč o balkanskim pitanjima, uključujući rešavanje problema Kosova", smatra američki politikolog i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu Gregori Rejmond.

 • Danas nastavak dijaloga

  Danas nastavak dijaloga

  Na narednoj rundi dijaloga između delagacija Beograda i Prištine, koja će biti održana danas u Briselu razgovaraće se o ZSO, energetici, slobodi kretanja, administrativnim prelazima i mostu na Ibru, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

 • Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Janković: Rešiti problem Kosova na demokratski način

  Zabluda je da se pitanje Kosova može rešiti tako što će jedan čovek nešto potpisati, ako taj potpis nije rezultat demokratskog procesa koji mu prethodi i ne dovede do olakšanja među ljudima, izjavio je u intervjuu "Fonetu" predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane