Dijalog sa Srbijom i demarkacija uslovi za Kosovo

“Nadam se da će dijalog Kosova sa Srbijom biti nastavljen uz posredništvo EU, kao i da će sporazum demarkacije granice sa Crnom Gorom ubrzo biti ratifikovan“, poručila je u Prištini evropska zvaničnica Angelina Ajhorst.

Podeli ovaj članak sa:
 • Angelina Ajhorst (Foto Kim)

Direktorka Evropske službe za spoljne poslove ponovila je danas u Prištini da stav po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo ostaje nepromenjen.

“Nakon rešavanja pitanja demarkacije granice sa Crnom Gorom sledi implementacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Čini mi se da je sva pažnja kosovskih političara usmerena ka tome“, izjavila je Angelina Ajhorst.

Ajhorst ističe da je EU ponudila Vladi Kosova posebnu vrstu pristupne pomoći.

“U pitanju je “IPA fond“ koji će Kosovu omogućiti 70,5 miliona evra ukoliko ovaj zakon bude izglasan u parlamentu što se i očekuje“, kaže Ajhorst.

Direktorka Evropske službe za spoljne poslove kaže da je razgovarala sa članovima nove vlade o prioritetima Kosova.

“Ima puno drugih zakona koji pod hitno moraju da se usvoje u parlamentu. Ljudima je potrebno zaposlenje, zdravstveno osiguranje, obrazovanje i veoma je važno da je u tom smislu vidljiv napredak na Kosovu“, ističe Angelina Ajhorst.

Direktorka Evropske službe za spoljne poslove Angelina Ajhorst je podvukla da je predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker juče poslao jasnu poruku.

“EU treba da bude ujedinjena i da se vladavina prava poštuje, kako u Uniji tako i na Zapadnom Balkanu. EU pruža bezrezervnu podršku ovom regionu u evrointegracijama i mislim da je krajnje vreme da se oseti spremnost“, zaključuje Angelina Ajhorst.

Ajhorst se tokom boravka u Prištini sastala sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem, kao i sa članovima opozicije Visarom Imeirijem iz Samoopredeljenja i Avdulahom Hotijem iz Demokrtskog saveza Kosova.

Ostale vesti

 • Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

  "Granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene", poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

 • Liberija povukla priznanje Kosova

  Liberija povukla priznanje Kosova

  Republika Liberija obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da poništava ranije priznanje Kosova. Notu o povlačenju priznanja ministru Ivici Dačiću predao je ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej.

 • Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Brnabić: Kosovo je Srbija, ali je kompromis nužan

  Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, zato što je to nemoguće, ali moramo da budemo otvoreni za kompromis i da razgovaramo o tome šta je ono što je dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane