Demarkacija sa CG ruši Haradinajevu vladu?

Analitičari smatraju da bi različiti stavovi stranaka i institucija vlasti oko Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom mogli da ugroze stabilnost kosovske vlade.

Podeli ovaj članak sa:
 • Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Konfuzija je nastala vladinom odlukom da kosovskom parlamentu dostavi aktuelni Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji ne podržava premijer Ramuš Haradinaj, a tu je i novi izveštaj nove vladine komisije koja konstatuje da je taj sporazum na štetu Prištine.

Dominantna članica vladajuće koalicije, Demokratska partija Kosova, najavljuje da će njeni poslanici u parlamentu glasati za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, dok su druge dve članice vladajuće koalicije, Haradinajeva Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa Kosova, najavile da će njihovi poslanici biti protiv.

Politolog Ramuš Tahiri, izjavio je da će suprotstavljeni stavovi partnera vladajuće koalicije dovesti u pitanje opstanak ove koalicije.

"Razlike između koalicionih partnera biće očigledne na glasanju. Iako interesovanje partnera ostaje ili će nastaviti da ko-vladaju ili ne. Jedan od razloga je razgraničenje ili označavanje granične linije, ali to nije glavni razlog, to može biti samo uzrok", rekao je Tahiri.

Artan Muhadžiri, politički analitičar, za Radio Slobodna Evropa kaže da će, ukoliko Haradinajeva vlada ne prevaziđe problem demarkacije sa Crnom Gorom, imati veliki moralni problem da nastavi da vlada.

"Jedna stvar mora biti jasna, a to je da problem demarkacije ne može ostati, ili mora biti rešen ili naći alternativu. Haradinajeva vlada se neće usuditi da kaže da je protiv ovog formata razgraničenja, jer će imati velike probleme unutar vladajuće koalicije, ali i u vezi sa međunarodnim partnerima, a da bi opravdala svoj opstanak nema ideju kako da se nosi sa problemom razdvajanja".

Podseća se, međuitm, da je Haradinaj već rekao da će poslanici njegove stranke glasati protiv ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan krajem avgusta 2015. u Beču.

Različite izjave u vezi sa ovim pitanjem nastavljene su i danas, pa tako predsednik parlamenta Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova, izjavio je da pitanje granice sa Crnom Gorom, treba da se završi.

"Ostavite taj mrak sa vrhovima brda, koji ... Ne želim da se zaustavimo tamo. Mi nanosimo štetu nezavisnosti i suverenosti države", rekao je Veselji.

Analitičar Tahiri upozorava da je Haradinajeva vlada u krizi iz koje će teško izaći. On je uveren, naime, da bez obzira da li će neko biti protiv ili za ratifikaciju sporazuma o demarkaciju sa Crnom Gorom tokom debate u parlamentu biće, kaže, postavljeno i pitanje poverenja vlade.

Analitičar Muhadžiri smatra da su tri stranke udružene u vladajućoj koaliciji pogrešile od samog početka kada su ušle u koaliciju bez vizije kako rešiti glavni problem, koji u svakom trenutku može da ugrozi koaliciju. Sada, kaže, za to nema izgovora.

Ostale vesti

 • "Zakoni na Kosovu nisu isti za sve"

  “Kosovski zakoni se ne sprovode ravnopravno za sve na Kosovu“, istakli su predstavnici nevladinog sektora na javnoj raspravi na temu dijaloga Beograda i Prištine sa kojim, kako ističu pojedini politički predstavnici “javnost mora da bude bolje upoznata“.

 • Tači: Poglavlje mira umesto rata

  Tači: Poglavlje mira umesto rata

  Na konstitutivnom sastanku Komisije za istinu i pomirenje, iniciranu od strane kosovskog predsednika Hašima Tačija, predstavljena je radna ekipa koja će u narednih godinu dana  pripremiti teren za njeno osnivanje. Tim će činiti petoro pripadnika civilnog društva i četvoro predstavnika institucija.

 • Vulin: Zaev nije održao reč

  Vulin: Zaev nije održao reč

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je, podovom izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva da Priština treba da računa na podršku Makedonije "u svim procesima", da makedonski premijer nije održao reč.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane