MKG: Srpski poslanici dozvolili uklanjanje nezavisnog TV kanala na srpskom

“Srpski delegati dozvolili su vladi da ukloni Ahtisarijevo obećanje o ’nezavisnom televizijskom kanalu na srpskom jeziku’, zamenjujući ga srpskim kanalom koji kontroliše državni servis”, navodi se u izveštaju Međunarodne krizne grupe.

Podeli ovaj članak sa:
  • (Foto KIM)

U poslednjem izveštaju o Kosovu objavljenom 10. septembra na sajtu ove organizacije navodi se još i kako se srpski poslanici, koji su uzeli učešće u radu kosovskih institucija i vlasti, “retko odupiru albanskim političkim preferencama”.

“Trust obrazovanih, politički razumnih pojedinaca mali je i u disproporciji sa velikom ulogom koju mu je dodelio Ahtisarijev plan, a posebno jer Srbi u severnim opštinama odbijaju saradnju. Oni i ostale manjine potpuno zavise od povlastica uključujući i kvote; nemaju dovoljno glasova da osvoje zakonodavna mesta u otvorenom nadmetanju”, navodi se u izveštaju.

U preporukuma MKG Vladi Kosova, pod tačkom 6, povodom pitanja formiranja televizije na srspkom jeziku stoji: “Napravite nezavisni televizijski kanal na srpskom jeziku sa njegovom sopstvenom uređivačkom politikom, bordom i direktorom imenovanim od strane parlamentaraca i opštinskih zvaničnika koji predstavljaju srpsku zajednicu”.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane