Kuper: Raspisivanje izbora na Kosovu ne pogoduje dijalogu

Ukoliko bi Srbija raspisala izbore i na Kosovu, to ne bi vodilo dobroj atmosferi za postizanje novih sporazuma, izjavio je za Radio Slobodna Evropa posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, koji predviđa "da ćemo morati da se uskoro suočimo" sa problemom severa Kosova i to na "veoma visokom političkom nivou".

Podeli ovaj članak sa:
  • Robert Kuper (Foto novosti.rs)

U slučaju raspisivanja izbora i na Kosovu, predviđa Kuper, verovatno bi došlo do zastoja u sklapanju novih dogovora, ali bi se nastavila primena već postignutih aranžmana.

Bez obzira na dijametralno suprotne razlike dve strane oko statusa Kosova, podsetio je Kuper, postignuto je sedam sporazuma koji će olakšati život građana i doprineti poboljšanju regionalne saradnje.

Iako je reč o tehničkim pitanjima, ona su, po Kuperovom mišljenju, na neki način i politička.

Nova runda razgovora se može očekivati nakon izbora u Srbiji, najavio je Kuper i precizirao da će telekomunikacije i energija biti među ključnim pitanjima, od čega zavisi I zeleno svetlo Beogradu za početak pregovora o članstvu u EU.

Kada je reč o severu Kosova, Kuper smatra je to posebno pitanje koje mora da se rešava na visokom nivou.

Pitanja koja se tiču Kosova su veoma teška i ona će biti ključna za tvaranje pregovora Srbije sa Briselom, ocenio je Kuper.

To je stav Evropske komisije, ali konačnu odluku donose Evropski savet i nacionalni parlamenti, dodao je Kuper, koji pri tome ima u vidu, na primer, poziciju Nemačke.

Kuper je razočaran što u dijalogu nije postignut dogovor o kontroli vazdušnog prostora, zbog problema u pronalaženju tela koje bi to radilo.

Pošto imamo sporazum o slobodi kretanja roba, to bi isto trebalo učiniti i u vazdušnom prostoru, od čega bi obe strane imale koristi, rekao je Kuper.

On ne zna da li će u ovom dijalogu biti reči o severu Kosova, ali smatra "da ćemo morati da se uskoro suočimo sa tim problemom".

"Sve što smo uradili je na neki način vezano za politiku, ali sever Kosova je kudikamo više političko pitanje, koje se ne može rešavati kao ostala", ocenio je Kuper, napominjući da on, međutim, ne zna na koji način će to biti urađeno.

Prema njegovim rečima, postoje različiti načini da se to pitanje reši, ali to mora biti učinjeno na veoma visokom političkom nivou.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane