Browsing: Kultura

Promocija knjige „Kada plivaš“ autora Rastka Šejića biće održana u sredu 15. maja od 20.00 časova u Domu kulture „Gračanica“. U programu će, pored autora, učestvovati novinarka Ivana Vanovac i književnik Aleksandar Dunđerin.

Na interacionalnom festivalu u organizaciji „5678 Community“ koji je juče 11. maja održan u Budimpešti (Mađarska), a na kojem je učestvovalo preko 500 učesnika iz zemalja u regionu, polaznice Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ ostvarile su izuzetan uspeh i u pojedinačnoj konkurenciji zauzele četiri prva i dva druga mesta. Za koreografiju „Pukni zoro“ nagrađene su drugim mestom u oblasti savremene igre.

Beogradski 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks 2024. imaće uvod u mitrovičkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ 8. maja (sreda) od 20.30 časova.

U Domu kulture „Gračanica“ večeras je upriličena promocija najnovije publikacije Arhiva Kosova i Metohije, fotomonografije „Gradovi Kosova i Metohije 1878-1941. godine“ autora Marka Markovića, istoričara i direktora Arhiva KiM.

Folklorni ansambl narodnih igara i pesama Kosova “Venac” iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, nastupio je pred zaječarskom publikom.

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena 27. aprila 2024. godine u 11.00 časova biće otvorena izložba razglednica i fotografija: „Prizren 1878–1941. godine“ autora Marka Markovića. Fotomonografija „Gradovi Kosova i Metohije 1878–1941“ će biti predstavljena u Domu kulture „Gračanica“ u utorak 30. aprila u 20.00 časova.

Izložba „Prolećni salon“ Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije (ULUKiM) biće otvorena u sredu, 24. aprila 2024. godine u 20.00 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

U Banjalučkom Banskom dvoru u organizaciji Arhiva Kosova i Metohije, Doma kulture „Gračanica“, Galerije umetnosti „Priština“ i Arhiva Republike Srpske kao ustanove domaćina, a povodom Dana Arhiva Republike Srpske, otvorena je izložba fotografija „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica“.

Kulturno umetničko društvo (KUD) Hvosno iz Gorazdevca organizuje humanitarni događaj pod nazivom “Bogu na dar – U susret Vaskrsenju Gospodnjem” koji će se održati danas, 13. aprila 2024. godine, s početkom u 17:00 časova, na platou škole u Gorazdevcu.

Na sceni u Gračanici je ponovo oživela predstava “Kući”, Ljudmile Razumovske, ovog puta premijerno u režiji Stefana Maksimovića i Dimitrija Rakočevića. Režiseri su istakli da je bitna poruka predstave za koju su sigurni, nakon reakcije publike, da je i shvaćena.

Premijera predstave „Кući“, Ljudmile Razumovske, u režiji Stefana Maksimovića i Dimitrija Rakočevića, biće izvedena 12. aprila, sa početkom u 20.00 časova, u Domu kulture „Gračanica“.

Predstavnice Baletske škole Gračanica nastupile su u nedelju u svečanoj sali bečkih Narodnih visokih škola u okviru manifestacije „Humetnost“ koju treću godinu zaredom organizuje Srpski centar u Beču sa ciljem da se prikupe sredstva za pomoć deci sa Кosova.

Izložba crteža i kolaža „Zapisi: Novi momenti“ likovnog umetnika iz Severne Makedonije Stefana Mladenovskog biće otvorena u galeriji mitrovičkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ 10. aprila 2024. godine u 20.30 časova, a ulaz je slobodan.

Predstava “Top je bio vreo” koja je urađena po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića a u adaptaciji Ivane Dimić igraće se u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu 8. aprila u 19.30 časova.