Klokot: Međunarodni projekat o kulturnoj saradnji

Predstavnici kosovske opštine Klokot i Pjekošov iz Poljske predstavili su zajednički projekat o kulturnoj saradnji koji će finansirati EU.

Podeli ovaj članak sa:
  • Predstavnici Klokota u Poljskoj (Foto Radio Klokot)

Nosilac projekta je poljska opština, a partneri su pored Klokota i opština Kikinda iz Vojvodine, ali i po jedna opština u Španiji i Grčkoj.

Andrej Parcoš, direktor opštinske biblioteke u izjavi za radio Klokot kaže da se ovaj projekat zasniva na predstavljanju kulturnih baština i tradicija naroda različitih država.

“Opština Pjekošov biće lider projetka u kojem će učestvovati šest država. Osnova projekta je kulturna razmena folklora i ostalih tradicionalnih vrednosti koje svaka država ima. Mi želimo da naši građani imaju priliku da upoznaju sa stranim kulturama država koje će učestvovati u projektu” , rekao je on.

Saša Mirković, gradonačelnik Klokota ističe veliki značaj ovog projekta. “Saradnja opštine Klokot i Pjekošov je od velikog značaja jer će Poljska kao članica EU uključiti našu opštinu u projekte, pa će naši građani od toga imati veliku korist”.

Jasmina Milankov predstavnik opštine Kikinda smatra da je ovo izuzetna prilika i za njenu opštinu. “Iskustva koje poljaci i opština Pjekošov imaju u zajedničkim projektima sa drugim gradovima je dobar osnov za naš zajednički dalji rad. Svaka opština ima sigurno dosta da ponudi, različite kulturne sadržaje . Kultura je dobar početak za razvijanje odnosa u daljim oblastima”.

Milankov, kao predstavnica opštine iz Srbije ne očekuje probleme zbog saradnje sa kosovskom opštinom. Ona kratko odgovara: “Kad ljudi žele da nađu zajednički jezik oni ga nađu”.

Vrednost zajedičkog projekta koji finansira EU iznosi više od 800.000 evra.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane