Medikus: Lekaru Ljuftiju Dervišiju produžen pritvor

Apelacioni sud potvrdio je odluku o dvomesečnom pritvoru za kosovskog lekara Ljuftija Dervišija, koji je optužen za organizovani kriminal i trgovinu ljudima u slučaju "Medikus", prenosi "Gazeta ekspres".

Podeli ovaj članak sa:
  • Klinika ''Medikus'' (Foto arhiva Kim)

Sud je odbacio kao neosnovanu žalbu saveta odbrane protiv odluke Osnovnog suda u Prištini koja je objavljena 10. aprila ove godine, a odnosi se na produženje pritvora Dervišija za još dva meseca.

"Apelacioni sud između ostalog zaključuje da postoji razumna sumnja da je optuženi počinio gorespomenute krivične prestupe i da postoji pravni osnov za produženje njegovog pritvora, jer bi mogao da izmakne pravdi ili pobegne kako bi izbegao krivičnu odgovornost ukoliko bude pušten iz pritvora", navodi se u saopštenju suda.

Sud navodi da protiv Dervišija postoji aktivna međunarodna poternica koju je izdao Osnovni sud u Prištini, datirana na 25. mart 2016, jer se nije pojavio u kazneno-popravnoj instituciji kako bi izdržavao kaznu i pobegao je sa Kosova.

U decembru 2016, Vrhovni sud Kosova naložio je ponovno suđenje lekarima i zvaničnicima osuđenim za umešanost u aktivnosti grupe koja se bavi trgovinom organima i koja je izvela desetine ilegalnih presađivanja bubrega između 2006. i 2008. godine na privatnoj klinici "Medikus" kod Prištine, podseća "Gazeta ekspres".

Direktor te klinike, urolog Ljufti Derviši, osuđen je 2013. na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima, dok je njegov sin osuđen na sedam godina zatvora, ali su se obojica sakrili i nikada nisu izdržavali kazne.

Samo nekoliko dana posle odluke Vrhovnog suda o ponovnom suđenju u takozvanom slučaju "Medikus", Dervišija je uhapsila kosovska policija i naložila pritvor do početka ponovnog suđenja, navodi prištinski list.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane