Velika Hoča: Obeležen Miholjdan, prinos grožđa slab

Meštani Velike Hoče slave Miholjdan. Ovaj praznik obeležava završetak berbe grožđa. “Ovogodišnji prinos je jako loš“, ističu vinogradari.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Kim)

Najpoznatija poljoprivredna delatnost kojom se bavi skoro svako domaćinstvo u Velikoj Hoči, ove godine se suočila sa jedinom neprebrodivom preprekom. Priroda je, na štetu vinogradara, učinila svoje. Niske temperature, mrazevi i padavine uticali su prinos grožđa.

“Rodilo je dosta dobro ove godine, ali je prošla zima potrajala duže i u najgorem trenutku je padao grad koji je mnogo uništio plodove. Uzgajam grožđe na površini od dva hektara i nepogode su mi uništile 70% roda“, kaže Božidar Petrović čija se porodica tradicionalno bavi ovom delatnošću.

Vinogradar iz Velike Hoče Andrija Đuričić navodi da je kvalitet grožđa koje je rodilo ove godine izuzetan.

“Šteta što su mraz i grad uništili biljke, jer je kvalitet ove godine bolji nego ikada u mom vinogradu. Uništeno mi je pola roda“, kaže Đuričić.

Živorad Večević koji uzgaja najpoznatiji brend Velike Hoče od malih nogu, navodi da je tržište na Kosovu još jedna prepreka u ovom poslu.

“Tržište je ovde dosta slabo. Moram da obiđem celo Kosovo, najčešće sever, da bi zaradio neki dinar. Što se tiče Srbije, moj sin je zadužen za izvoz, ali on mora da obavlja transport kolima i te količine nisu velike“, kaže Večević.

Pored velikih površina na kojim uzgajaju grožđe, vinogradari su, kako ističu, ove godine morali da otkupljuju grožđe da bi ispunili standardnu normu.

Ostale vesti

 • TV Most: Neprimeren pritisak na medije

  TV Most: Neprimeren pritisak na medije

  TV Most saopštila je da je najava tužbe protiv te medijske kuće i njenog glavnog urednika od strane predstavnika GI SDP Olivera Ivanovića i GI "Za naš Zvečan" Dragiše Milovića neprimeren pritisak na medije.

 • "Jeziva kampanja protiv Ivanovića, Milovića i Jablanovića"

  Pet novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, LP i AOM) najoštrije osuđuju emitovanje reklamnog spota na Televiziji Most i TV Pink kojim se vodi “jeziva kampanja” protiv Olivera Ivanovića i njegovih kolega Dragiše Malovića i Dragana Jablanovića.

 • “Komunalac” ne radi, smeće se gomila

  “Komunalac” ne radi, smeće se gomila

  Meštani Gračanice i Lapljeg Sela danima imaju problem sa odnošenjem smeća jer je inspekcija za zaštitu životne sredine naložila JKP “Komunalac” da prestane sa radom. Privatno preduzeće “Paštrimi” koje takođe skuplja smeće ovoj teritoriji ne zadovoljava potrebe stanovništva, navode u Javnoj službi Opštine Gračanica. Isto tvrde i meštani.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane