Velika Hoča: Obeležen Miholjdan, prinos grožđa slab

Meštani Velike Hoče slave Miholjdan. Ovaj praznik obeležava završetak berbe grožđa. “Ovogodišnji prinos je jako loš“, ističu vinogradari.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Kim)

Najpoznatija poljoprivredna delatnost kojom se bavi skoro svako domaćinstvo u Velikoj Hoči, ove godine se suočila sa jedinom neprebrodivom preprekom. Priroda je, na štetu vinogradara, učinila svoje. Niske temperature, mrazevi i padavine uticali su prinos grožđa.

“Rodilo je dosta dobro ove godine, ali je prošla zima potrajala duže i u najgorem trenutku je padao grad koji je mnogo uništio plodove. Uzgajam grožđe na površini od dva hektara i nepogode su mi uništile 70% roda“, kaže Božidar Petrović čija se porodica tradicionalno bavi ovom delatnošću.

Vinogradar iz Velike Hoče Andrija Đuričić navodi da je kvalitet grožđa koje je rodilo ove godine izuzetan.

“Šteta što su mraz i grad uništili biljke, jer je kvalitet ove godine bolji nego ikada u mom vinogradu. Uništeno mi je pola roda“, kaže Đuričić.

Živorad Večević koji uzgaja najpoznatiji brend Velike Hoče od malih nogu, navodi da je tržište na Kosovu još jedna prepreka u ovom poslu.

“Tržište je ovde dosta slabo. Moram da obiđem celo Kosovo, najčešće sever, da bi zaradio neki dinar. Što se tiče Srbije, moj sin je zadužen za izvoz, ali on mora da obavlja transport kolima i te količine nisu velike“, kaže Večević.

Pored velikih površina na kojim uzgajaju grožđe, vinogradari su, kako ističu, ove godine morali da otkupljuju grožđe da bi ispunili standardnu normu.

Ostale vesti

 • Internet portal kao alat za traženje posla

  Internet portal kao alat za traženje posla

  Nezaposlenost je najveći problem mladih ljudi na severu Kosova, rezultat je istraživanja koje je sprovela NVO "Sinergija". Portali, poput onog na internet adresi poslovi.rtv.kim, su važni i korisni za nezaposlene i poslodavce, poručuju iz ove organizacije.

 • Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Počelo je trodnevno polaganje završnih ispita za buduće srednjoškolce. Svršeni osnovci danas su polagali test iz maternjeg jezika, sutra će polagati matematiku, a u sredu kombinovani test.

 • Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku rekao je u emisiji Slobodno srpski da je veoma važno to što je Evropska federacija novinara nedavno usvojila Rezoluciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu, kojom se traži efikasna istraga o ubistvima  i kidnapovanjima 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

 • Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Veliki broj meštana Leška, Leposavića i okoline okupio se  na trgu u Lešku gde je otkrivena spomen bista Zoranu Mijatoviću, momku koji je sa samo 20 godina položio život braneći svoju otadžbinu na Karauli Košare. 

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane