Svetski dan radija

Širom planete 13. febraur obeležava se kao Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža. Novinar i književnik iz Gračanice Živojin Rakočević kaže za Kontakt plus da postoji nostalgija prema ovom mediju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Iz studija Radija Kim

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Novinar i književnik Živojin Rakočević kaže za Radio Kontakt plus da danas na Međunarodni dan radija imamo neku vrstu nostalgije prema ovom mediju jer je radio preživeo i postao naijintimniji prijatelj.

“Radio od vas ne traži ništa i medij je koji u osnovi nema potrebu da vas prikuje za stolicu, drži i zasipa sadržajima koje morate upijati. To je demokratski medij uz koji se osećate slobodno i medij koji će svakako imati uvek svoju dobru stranu i budućnost,”- smatra Rakočević. Rakočević se osvrnuo i na značaj lokalnih radio stanica na Kosovu koje u okviru Kosma mreže emituju program na srpskom jeziku podsećajući da će skoro dvadeset godina kako su “lokalne-geto radio stanice” postale najvažniji medij u našim sredinama.

“One brzo reaguju, one osećaju život na najbrži i najtačniji mogući način, one su mogućnost našoj deci da čuju sebe preko radija. One su mogućnost nekim mladim ljudima da se otisnu u svet medija, one su mogućnost da taj lokalni zvuk čuje sebe i kaže ja pripadam svom jeziku, ja pripadam jednom velikom svetu koji je bolji i srećniji,”- ističe Rakočević.

U savremenom digitalnom svetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za Unesko Svetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od stotinu godina.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

Ostale vesti

 • Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  U Čaglavici je završeno asfaltiranje alternativnog puta koji je otvoren nakon zabrane Ministarstva za saobraćaj da se vozačima koji izlaze iz Čaglavice omogući uključenje u kružni tok na magistralnom putu Priština-Skoplje.

 • Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sedmi po redu sajam zapošaljavanja održan je danas u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Na sajmu promovisan i poratal poslovi.rtv.kim.

 • Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, izjavio je danas da na Odeljenju onkologije te zdravstvene ustavnoe ima četiri do pet puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostaticima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane