Sajam srpskih i albanskih preduzetnica u Prištini

U organizaciji Misije OEBS-a na Kosovu u Prištini je održan dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i severno od reke Ibar.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sajam u Prištini (Foto OSCE)

Na ovom sajmu svoje proizvode izložilo je oko 30 preduzetnica iz srpske i albanske zajednice koje vode male, uglavnom zanatske firme u mestima gde žive.

Posetioci sajma u centru Prištine imali su priliku da vide i kupe razne vrste rukotvorina, nakita, kao i tradicionalna jela i začine.

Habiba Buševac iz nevladine organizacije “Jednak - jednaka“ bavi se šivenjem torbica koje sama dizajnira i izrađuje. Ovim poslom se trenutno bavi sama, ali želi i planira da to preraste u pravi biznis.

"Znači moja ideja neće ostati na ovome. Moja ideja je da ovo pretvorim u pravi biznis gde bih mogla i članice svoje nevladine organizacije da uključim u sam proces proizvodnje kako bi na neki način mogle da ostvare neka solidna primanja".

I "Udruženje poslovnih žena svernog regiona Mitrovice" predstavilo je svoje proizvode. Na njihovom štandu posetioci sajma mogli su naći razne vrste plišanih lutki i predmeta za dekoraciju.

Olivera Milošević iz ovog Udruženja kaže da nema ozbiljnih investicija od strane donatora.

"Apelujem i preko vaših medija da što više podrže žene koje su u biznisu, koje hoće da započnu biznis. Sume koje oni daju su veoma smešne, po 2-3 hiljade evra gde nijedan ozbiljan biznis ne možete da započnete. Sve ove žene i ja sa njima zajedno, mi krećemo od nule, znači nema ozbiljnog investiranja u preduzetništvo".

Sajam je otvorio šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

“Nezaposlenost na Kosovu i dalje predstavlja veliki problem iako je stopa nezaposlenosti u opadanju. Takođe učešće žena na tržištu rada još uvek je najniže u regionu. Statistika pokazuje da 82% radno sposobnih žena nije zaposleno. To nije dobro ne samo za žene, već i za vaše porodice i celo društvo“, rekao je Bratu.

Otvaranju sajma prisustvovao je i ambasador Austrije na Kosovu Gernot Pandler koji je tom prilikom kazao da je jedna od najbitnijih stvari podrška unapređenju uloge žena na Kosovu.

"Austrija inače podržava mnoge inicijative na Kosovu, posebno u vezi sa ženama preduzetnicima i smatramo da to jeste jedna od najvažnijih stvari pogotovo u smislu unapređenja uloge žene na Kosovu koju treba i dalje unapređivati. Želeo bih samo da potvrdim da ne postoji jednostavno nijedno zanimanje koje žene ne mogu jednako dobro da urade kao muškarci. Žene mogu da ostvare bukvalno sve kao i muškarci", rekao je austrijski ambasador.

Kako je rečeno na otvaranju ovakvi sajmovi pružaju mogućnosti za umrežavanje i mesto su susreta za mlade ljude i potencijalne poslodavce, a istovremeno doprinose povećanju međuetničke saradnje i dijaloga.

Dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i severno od reke Ibar organizovala je Misija OEBS-a na Kosovu, a na nekoliko štandova gosti su bili i međunarodne organizacije i kompanije za zapošljavanje u privatnom sektoru.

Ostale vesti

 • Novinarstvo, profesija visokog rizika

  Novinarstvo, profesija visokog rizika

  Niske plate, loši uslovi rada, nedostatak ugovora, sloboda izražavanja i ono najvažnije, bezbednost, najveći su problemi medijskih radnika, istaknuto je na okruglom stolu „Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu.

 • Zbog taksi Prištine, ciglane sa juga Srbije na gubitku

  Zbog taksi Prištine, ciglane sa juga Srbije na gubitku

  Osim nedavno takse na uvoz brašna iz Srbije, Priština je još polovinom prošle godine uvela taksu na građevinski blok. Obe mere donete su zbog navodno niže prodajne cene po kojoj se roba prodaje kupcima sa teritorije Kosova i Metohije u odnosu na cenu u Srbiji, prenosi RTS.

 • Batut: Na Kosovu 100 obolelih od malih boginja

  Batut: Na Kosovu 100 obolelih od malih boginja

  Od pоčеtка оktоbrа, zаključnо sа jučerašnjim datumom nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје, uključuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, rеgistrоvаn je uкupnо 121 slučај mаlih bоginjа.

 • Mediji: Opasnost je naše zanimanje

  Mediji: Opasnost je naše zanimanje

  "U vremenu kada je opasno i misliti drugačije od onoga kako kreiraju donosioci odluka, opasno je i baviti se novinarstvom, postaviti pitanje i izveštavati o problemima u društvu", istakla je urednica platforme "Crno beli svet" Sanja Sovrlić na debati "Opasnost je naše zanimanje" koja je sinoć održana u okviru Mitrovičkog društvenog kluba.

 • Šilovo: Počela sa radom čitaonica

  Šilovo: Počela sa radom čitaonica

  U okviru Kulturno prosvetnog centra „Božidar Mitrović – Šandor“ u Šilovu danas je počela da radi čitaonica koju mogu da koriste učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, ali i svi drugi zainteresovani građani.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane