Sajam srpskih i albanskih preduzetnica u Prištini

U organizaciji Misije OEBS-a na Kosovu u Prištini je održan dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i severno od reke Ibar.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sajam u Prištini (Foto OSCE)

Na ovom sajmu svoje proizvode izložilo je oko 30 preduzetnica iz srpske i albanske zajednice koje vode male, uglavnom zanatske firme u mestima gde žive.

Posetioci sajma u centru Prištine imali su priliku da vide i kupe razne vrste rukotvorina, nakita, kao i tradicionalna jela i začine.

Habiba Buševac iz nevladine organizacije “Jednak - jednaka“ bavi se šivenjem torbica koje sama dizajnira i izrađuje. Ovim poslom se trenutno bavi sama, ali želi i planira da to preraste u pravi biznis.

"Znači moja ideja neće ostati na ovome. Moja ideja je da ovo pretvorim u pravi biznis gde bih mogla i članice svoje nevladine organizacije da uključim u sam proces proizvodnje kako bi na neki način mogle da ostvare neka solidna primanja".

I "Udruženje poslovnih žena svernog regiona Mitrovice" predstavilo je svoje proizvode. Na njihovom štandu posetioci sajma mogli su naći razne vrste plišanih lutki i predmeta za dekoraciju.

Olivera Milošević iz ovog Udruženja kaže da nema ozbiljnih investicija od strane donatora.

"Apelujem i preko vaših medija da što više podrže žene koje su u biznisu, koje hoće da započnu biznis. Sume koje oni daju su veoma smešne, po 2-3 hiljade evra gde nijedan ozbiljan biznis ne možete da započnete. Sve ove žene i ja sa njima zajedno, mi krećemo od nule, znači nema ozbiljnog investiranja u preduzetništvo".

Sajam je otvorio šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

“Nezaposlenost na Kosovu i dalje predstavlja veliki problem iako je stopa nezaposlenosti u opadanju. Takođe učešće žena na tržištu rada još uvek je najniže u regionu. Statistika pokazuje da 82% radno sposobnih žena nije zaposleno. To nije dobro ne samo za žene, već i za vaše porodice i celo društvo“, rekao je Bratu.

Otvaranju sajma prisustvovao je i ambasador Austrije na Kosovu Gernot Pandler koji je tom prilikom kazao da je jedna od najbitnijih stvari podrška unapređenju uloge žena na Kosovu.

"Austrija inače podržava mnoge inicijative na Kosovu, posebno u vezi sa ženama preduzetnicima i smatramo da to jeste jedna od najvažnijih stvari pogotovo u smislu unapređenja uloge žene na Kosovu koju treba i dalje unapređivati. Želeo bih samo da potvrdim da ne postoji jednostavno nijedno zanimanje koje žene ne mogu jednako dobro da urade kao muškarci. Žene mogu da ostvare bukvalno sve kao i muškarci", rekao je austrijski ambasador.

Kako je rečeno na otvaranju ovakvi sajmovi pružaju mogućnosti za umrežavanje i mesto su susreta za mlade ljude i potencijalne poslodavce, a istovremeno doprinose povećanju međuetničke saradnje i dijaloga.

Dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i severno od reke Ibar organizovala je Misija OEBS-a na Kosovu, a na nekoliko štandova gosti su bili i međunarodne organizacije i kompanije za zapošljavanje u privatnom sektoru.

Ostale vesti

 • Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  U Čaglavici je završeno asfaltiranje alternativnog puta koji je otvoren nakon zabrane Ministarstva za saobraćaj da se vozačima koji izlaze iz Čaglavice omogući uključenje u kružni tok na magistralnom putu Priština-Skoplje.

 • Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sedmi po redu sajam zapošaljavanja održan je danas u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Na sajmu promovisan i poratal poslovi.rtv.kim.

 • Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, izjavio je danas da na Odeljenju onkologije te zdravstvene ustavnoe ima četiri do pet puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostaticima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane