Podgorica: Ljudska prava i mediji

Dvodnevna regionalna konferencija u Podgorici na kojoj učestvuju medijski radnici sa područja Zapadnog Balkana posvećena je zaštiti i poštovanju ljudskih prava.

Podeli ovaj članak sa:
 • Regionalna konferencija u Podgorici (Foto Kim)

Na konferenciji koju organizuje Misija OEBS-a u Crnoj Gori, na inicijativu lokalnog ombudsmana i uz podršku Agencije za elektronske medije Crne Gore, prvog dana se govori o zaštiti dece od štetnih medijskih sadržaja, njihovoj bezbednosti na internetu i društvenim mrežama, zaštiti privatnosti dece i njihovoj eksploataciji u političkom oglašavanju.

"Svi su dužni da rade na zaštiti dece, njihove fizičke i mentalne bezbednosti. Ovaj region deli mnoge, zajedničke izazove. Rekla bih da oni i nadilaze tu vrstu teritorijalne odrednice", navela je na otvaranju konferencije šefica misije OEBS u Crnoj Gori Mariza Davije. Gospođa Davije bila je od 2008. do 2011. godine ambasador Francuske u Tirani, a u periodu od 2012. do 2016. godine ambasador Francuske u Prištini.

"Ova konferencija je organizovana povodom Međunarodnog dana deteta koji se obeležava 20. novembra i Međunarodnog dana ljudskih prava koji je 10. decembra. Pozivam još jednom sve novinare da radeći, uvek imaju na umu interese i prava dece", rekao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori Šućko Baković.   

Drugi dan konferencije će glavna tema biti govor mržnje, ali i građanski i krivično-pravni odgovor na njega.

Više od 100 učesnika konferencije razmeniće iskustva sa kolegama iz regiona, ali i sa univerzitetskim profesorima, medijskim ekspertima, predstavnicima vladinog i nevladinog sektora i pravosuđa.

Na samom početku konferencije konstatovano je da razvoj kritičkog mišljenja kod stanovništva, naročito kod dece i mladih, može pomoći od pogubnog uticaja medija koji se po svaku cenu bore za gledoce, slušaoce, čitaoce i pratioce.

Regionalnoj konferenciji Zapadnog Balkana: Zaštiti i poštuju - čuvajmo ljudska prava" u Podgorici ispred RTV Kim prisustvuje glavni i odgovorni urednik Goran Avramović.

Ostale vesti

 • Internet portal kao alat za traženje posla

  Internet portal kao alat za traženje posla

  Nezaposlenost je najveći problem mladih ljudi na severu Kosova, rezultat je istraživanja koje je sprovela NVO "Sinergija". Portali, poput onog na internet adresi poslovi.rtv.kim, su važni i korisni za nezaposlene i poslodavce, poručuju iz ove organizacije.

 • Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Počelo je trodnevno polaganje završnih ispita za buduće srednjoškolce. Svršeni osnovci danas su polagali test iz maternjeg jezika, sutra će polagati matematiku, a u sredu kombinovani test.

 • Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku rekao je u emisiji Slobodno srpski da je veoma važno to što je Evropska federacija novinara nedavno usvojila Rezoluciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu, kojom se traži efikasna istraga o ubistvima  i kidnapovanjima 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

 • Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Veliki broj meštana Leška, Leposavića i okoline okupio se  na trgu u Lešku gde je otkrivena spomen bista Zoranu Mijatoviću, momku koji je sa samo 20 godina položio život braneći svoju otadžbinu na Karauli Košare. 

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane