Podgorica: Ljudska prava i mediji

Dvodnevna regionalna konferencija u Podgorici na kojoj učestvuju medijski radnici sa područja Zapadnog Balkana posvećena je zaštiti i poštovanju ljudskih prava.

Podeli ovaj članak sa:
  • Regionalna konferencija u Podgorici (Foto Kim)

Na konferenciji koju organizuje Misija OEBS-a u Crnoj Gori, na inicijativu lokalnog ombudsmana i uz podršku Agencije za elektronske medije Crne Gore, prvog dana se govori o zaštiti dece od štetnih medijskih sadržaja, njihovoj bezbednosti na internetu i društvenim mrežama, zaštiti privatnosti dece i njihovoj eksploataciji u političkom oglašavanju.

"Svi su dužni da rade na zaštiti dece, njihove fizičke i mentalne bezbednosti. Ovaj region deli mnoge, zajedničke izazove. Rekla bih da oni i nadilaze tu vrstu teritorijalne odrednice", navela je na otvaranju konferencije šefica misije OEBS u Crnoj Gori Mariza Davije. Gospođa Davije bila je od 2008. do 2011. godine ambasador Francuske u Tirani, a u periodu od 2012. do 2016. godine ambasador Francuske u Prištini.

"Ova konferencija je organizovana povodom Međunarodnog dana deteta koji se obeležava 20. novembra i Međunarodnog dana ljudskih prava koji je 10. decembra. Pozivam još jednom sve novinare da radeći, uvek imaju na umu interese i prava dece", rekao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori Šućko Baković.   

Drugi dan konferencije će glavna tema biti govor mržnje, ali i građanski i krivično-pravni odgovor na njega.

Više od 100 učesnika konferencije razmeniće iskustva sa kolegama iz regiona, ali i sa univerzitetskim profesorima, medijskim ekspertima, predstavnicima vladinog i nevladinog sektora i pravosuđa.

Na samom početku konferencije konstatovano je da razvoj kritičkog mišljenja kod stanovništva, naročito kod dece i mladih, može pomoći od pogubnog uticaja medija koji se po svaku cenu bore za gledoce, slušaoce, čitaoce i pratioce.

Regionalnoj konferenciji Zapadnog Balkana: Zaštiti i poštuju - čuvajmo ljudska prava" u Podgorici ispred RTV Kim prisustvuje glavni i odgovorni urednik Goran Avramović.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane