Peterle: Loši birački spiskovi i sistem glasanja van Kosova

Mnogo detalja nije rešeno pre održavanja lokalnih izbora 22.oktobra, iako su vlasti na Kosovu na to bile upozorene, kazao je šef posmatračke misije EU Alojze Peterle predstavljajući završni izveštaj o lokalnim izborima na Kosovu održanim prošle godine.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa predstavljanja završnog izveštaja o lokalnim izborima (Foto Newpress)

Podsećajući da su izbori odraz demokratije jednog društva, Peterle je kazao da je na Kosovu bilo problema u biračkim spiskovima, obučenosti predstavnika biračkih odbora, u sistemu glasanja van Kosova, propusta u krivičnom gonjenju za prekršaje na izborima, ali i u plaćenim terminima na televiziji.

Peterle je naveo da je za trećinu oslabio profesionalizam biračkog odbora na biračkim mestima prilikom prebrojavanja glasanja. Isakao je da na pojedinim mestima članovi tih odbora nisu umeli da popune obrasce.
Šef EU posmatračke misije naveo je da veliki broj glasača nije mogao da glasa kako valja.

“Broj nevažećih listića ostaje vrlo veliki, oko 8%”, kazao je Peterle, dodajući da je neophodna promena dizajna samog glasačkog listića.

Jedan od problema su i neažurirani birački spiskovi, kazao je Peterle.

“Poverenje javnosti u preciznost biračkog registra je na niskom nivou, pošto tu postoji veliki broj preminulih lica. Birači nisu uvek dodeljeni na biračkom mestu gde im je najbliže mesto stanovanja. Civilni registar treba da ažurira podatke”.

Peterle je bio kritičan i prema načinu glasanja izvan Kosova. Kazao je ne postoje nikakve mere koje bi kontrolisale način glasanja.

“Opet su dokazali da postoje ozbiljni slučajevi prevare, da se ljudi predstavljaju umesto nekih drugih osoba, naročito u Istoku”.

Govoreći o zastupljenosti u medijima tokom izborne kampanje, Peterle je kazao da treba ograničiti sponzorisanje određenih političkih programa.

“Preporuka je i da se pojača učešće žena u izbornom procesu. Političke partije treba da identifikuju delotvorne mere da povećaju učestvovanje žena na liderskim pozicijama”.

Peterle je kazao da će EU pratiti i dešavanja između izbornih procesa. U tom smislu nudi svoju asistenciju i finansijsku podršku u implementaciji.

“Hajde da delujemo odmah. Ne znam bolje vreme nego sada jer kad budemo mnogo blizu nećemo moći ovo da uradimo”, kazao je Peterle.

Ostale vesti

 • Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  U Čaglavici je završeno asfaltiranje alternativnog puta koji je otvoren nakon zabrane Ministarstva za saobraćaj da se vozačima koji izlaze iz Čaglavice omogući uključenje u kružni tok na magistralnom putu Priština-Skoplje.

 • Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sedmi po redu sajam zapošaljavanja održan je danas u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Na sajmu promovisan i poratal poslovi.rtv.kim.

 • Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, izjavio je danas da na Odeljenju onkologije te zdravstvene ustavnoe ima četiri do pet puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostaticima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane