Laplje Selo: Srednji vek za decu

U Lapljem Selu danas je održana manifestacija “Srednji vek za decu“ koja je imala za cilj promovisanje srednjovekovnih veština i zanata.

Podeli ovaj članak sa:
 • Školsko dvorište u Lapljem Selu (Foto Kim)

Dvorište osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu danas je ličilo na srednjovekovno selo. Članovi organizacija za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata “Red Zmaja“ obučeni u vitezove, seljake, ali članove kraljevske porodice pokušali da posetiocima, uglavnom školarcima, približe život u srednjem veku, običaje i zanate.

“Danas ćemo se predstaviti deci mačevanjem, predstavićemo pletenje vezirnih košulja, crtanje. Deca će imati priliku da crtaju po štitiovima i da svako iskaže svoju kreativnost. Imaćemo i takmičenje u povlačenju konopca i bacanju kamena sa ramena“, kazala je članica Udruženja “Red zmaja“, Milica Simonović.

“U okviru srednjeg veka, ja sa decom radim malu školu mačevanja. Imaće mačeve koje su napravljenje od sunđera i moći će da spoznaju prve oblike mačevanja“, kazao je Miloš Radaković iz Turističke organizacije Gračanica.

Ista manifestacija je prethodno organizovana u osnovnim školama u Ranilugu, Novom Brdu i Klokotu, kazala je Teodora Đokić iz TOG.

“Kao što vidite veliko je interesovanje dece i nama je bio cilj da deca upoznaju taj deo istorije koji je najbogatiji u našoj zemlji i da cenimo i poštujemo to što imamo i da naravno oživi taj srednji vek u našoj opštini“, kazala je Teodora Đokić iz TOG.

Mališani koji su u pratnji svojih roditelja posetili i na neki način učestvovali u ovoj manifestaciji, bili su oduševljeni nošnjama, mačevima i različitim srednjovekovnim predmetima koji su im predstavljeni.

“Ova manifestacija mi se dopada. Crtamo, igramo se. Ja sam nacrtala štit onako kako sam ga ja zamislila. Veoma sam srećna zbog toga“, kazala je učenica petog razreda,Kristina Filić.

“Mačevao sam se, gađao sam strelom i bas mi je zabavno“, kazao je učenik trećeg razreda Andrej Stević.

“Najviše su se prvaci obradovali verovatno. Ja sam crtala. Nactala sam štit. Na ovaj način čuvamo tradiciju“, kazala je učenica petog razreda Isidora Stojanović.

Pomoć u organizovanju ove manifestacije pružila je Turistička organizacija Gračanice. Projekat finansira USAID, kroz program „Unapredimo Kosovo zajedno - Lokalno rešenje“ a implementira Fond za razvoj društva. 

Ostale vesti

 • Internet portal kao alat za traženje posla

  Internet portal kao alat za traženje posla

  Nezaposlenost je najveći problem mladih ljudi na severu Kosova, rezultat je istraživanja koje je sprovela NVO "Sinergija". Portali, poput onog na internet adresi poslovi.rtv.kim, su važni i korisni za nezaposlene i poslodavce, poručuju iz ove organizacije.

 • Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Počelo je trodnevno polaganje završnih ispita za buduće srednjoškolce. Svršeni osnovci danas su polagali test iz maternjeg jezika, sutra će polagati matematiku, a u sredu kombinovani test.

 • Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku rekao je u emisiji Slobodno srpski da je veoma važno to što je Evropska federacija novinara nedavno usvojila Rezoluciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu, kojom se traži efikasna istraga o ubistvima  i kidnapovanjima 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

 • Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Veliki broj meštana Leška, Leposavića i okoline okupio se  na trgu u Lešku gde je otkrivena spomen bista Zoranu Mijatoviću, momku koji je sa samo 20 godina položio život braneći svoju otadžbinu na Karauli Košare. 

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane