EU osuđuje ugrožavanje Visokih Dečana

Evropska unija je zabrinuta kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda donete 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemlje u Dečanima, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Savez istoričara Kosova, ogranak u Dečanima, dao je ultimatum Vladi Kosova da se do petka, 21. aprila, uključi u rešavanje ovog pitanja.

"Odluke najvišeg pravnog organa Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje za vladavinu prava kao osnovnog demokratskog načela. Potpuno sprovođenje odluke treba da se dogodi bez odlaganja", navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

EU osuđuje sve akcije koje bi "blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani".

Istoričari i predstavnici lokalne samouprave Dečana koji su u nekoliko navrata protestovali, smatraju međutim da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija", te da nikada nije pripadala manastiru.

Oni su najavili da će od 21. aprila blokirati put koji vodi prema manastiru a kako bi se domaćin institucijama poslala poruka da je "društvena imovina sveta", stoji u njihovom saopštenju.

Dodaje se da nije u pitanju kampanja protiv manastira, koji je inače sastavi deo istorije i kulture kosovskih Albanaca, već se radi o politici "velike Srbije i Beograda" koju predvodi iguman manastira Sava Janjić".

Odluka Ustavnog suda prethodno je potvrdila vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje. Ovo pitanje je bilo predmet sudskog spora 16 godina.

Lokalni predstavnici takođe misle da je Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru.

Predstavnici Vlade Kosova, međutim, kažu da se odluka Ustavnog suda mora sprovesti i da nema povratka.

Ustavni sud Kosova nije prihvatio odluku Apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova iz 2015. da se predmet ponovo vrati Osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda iz 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, "res judicata" (pravosnažno presuđena stvar).

Ostale vesti

 • Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  Čaglavica: Asfaltiran alternativni put

  U Čaglavici je završeno asfaltiranje alternativnog puta koji je otvoren nakon zabrane Ministarstva za saobraćaj da se vozačima koji izlaze iz Čaglavice omogući uključenje u kružni tok na magistralnom putu Priština-Skoplje.

 • Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sajam zapošljavanja: Lakše do posla

  Sedmi po redu sajam zapošaljavanja održan je danas u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Na sajmu promovisan i poratal poslovi.rtv.kim.

 • Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Ivanović: Porast broja malignih oboljenja

  Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, izjavio je danas da na Odeljenju onkologije te zdravstvene ustavnoe ima četiri do pet puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostaticima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane