EU osuđuje ugrožavanje Visokih Dečana

Evropska unija je zabrinuta kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda donete 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemlje u Dečanima, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Savez istoričara Kosova, ogranak u Dečanima, dao je ultimatum Vladi Kosova da se do petka, 21. aprila, uključi u rešavanje ovog pitanja.

"Odluke najvišeg pravnog organa Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje za vladavinu prava kao osnovnog demokratskog načela. Potpuno sprovođenje odluke treba da se dogodi bez odlaganja", navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

EU osuđuje sve akcije koje bi "blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani".

Istoričari i predstavnici lokalne samouprave Dečana koji su u nekoliko navrata protestovali, smatraju međutim da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija", te da nikada nije pripadala manastiru.

Oni su najavili da će od 21. aprila blokirati put koji vodi prema manastiru a kako bi se domaćin institucijama poslala poruka da je "društvena imovina sveta", stoji u njihovom saopštenju.

Dodaje se da nije u pitanju kampanja protiv manastira, koji je inače sastavi deo istorije i kulture kosovskih Albanaca, već se radi o politici "velike Srbije i Beograda" koju predvodi iguman manastira Sava Janjić".

Odluka Ustavnog suda prethodno je potvrdila vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje. Ovo pitanje je bilo predmet sudskog spora 16 godina.

Lokalni predstavnici takođe misle da je Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru.

Predstavnici Vlade Kosova, međutim, kažu da se odluka Ustavnog suda mora sprovesti i da nema povratka.

Ustavni sud Kosova nije prihvatio odluku Apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova iz 2015. da se predmet ponovo vrati Osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda iz 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, "res judicata" (pravosnažno presuđena stvar).

Ostale vesti

 • Novinarstvo, profesija visokog rizika

  Novinarstvo, profesija visokog rizika

  Niske plate, loši uslovi rada, nedostatak ugovora, sloboda izražavanja i ono najvažnije, bezbednost, najveći su problemi medijskih radnika, istaknuto je na okruglom stolu „Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu.

 • Zbog taksi Prištine, ciglane sa juga Srbije na gubitku

  Zbog taksi Prištine, ciglane sa juga Srbije na gubitku

  Osim nedavno takse na uvoz brašna iz Srbije, Priština je još polovinom prošle godine uvela taksu na građevinski blok. Obe mere donete su zbog navodno niže prodajne cene po kojoj se roba prodaje kupcima sa teritorije Kosova i Metohije u odnosu na cenu u Srbiji, prenosi RTS.

 • Batut: Na Kosovu 100 obolelih od malih boginja

  Batut: Na Kosovu 100 obolelih od malih boginja

  Od pоčеtка оktоbrа, zаključnо sа jučerašnjim datumom nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје, uključuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, rеgistrоvаn je uкupnо 121 slučај mаlih bоginjа.

 • Mediji: Opasnost je naše zanimanje

  Mediji: Opasnost je naše zanimanje

  "U vremenu kada je opasno i misliti drugačije od onoga kako kreiraju donosioci odluka, opasno je i baviti se novinarstvom, postaviti pitanje i izveštavati o problemima u društvu", istakla je urednica platforme "Crno beli svet" Sanja Sovrlić na debati "Opasnost je naše zanimanje" koja je sinoć održana u okviru Mitrovičkog društvenog kluba.

 • Šilovo: Počela sa radom čitaonica

  Šilovo: Počela sa radom čitaonica

  U okviru Kulturno prosvetnog centra „Božidar Mitrović – Šandor“ u Šilovu danas je počela da radi čitaonica koju mogu da koriste učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, ali i svi drugi zainteresovani građani.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane