Dom kulture Gračanica dobio digitalni bioskopski projektor

Domu kulture u Gračanici danas je u Jugoslovenskoj kinoteci predat mobilni digitalni bioskopski projektor, vredan četiri miliona dinara, koji će se koristiti u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metodije gde ima mogućnosti da se prikazuju filmovi.

Podeli ovaj članak sa:
 • Nakon uručivanja projektora (Foto TV Most)

“U osnovi ovo je jedna vrsta novog prozora na getu i mogućnost da napravimo biskop gde god možemo da zamračimo jednu sobu u nekoj našoj enklavi“, rekao je direktor Doma kulture u Granačanici Živojin Rakočević.

Za Gračanicu, objasnio je, to je mogućnost izbora, dok u getu nema te mogućnsoti.

“Ali ako možete da birate u okviru kulture, vi ste u jednu ruku slobodan čovek, bez obzira što živite u getu, rekao je Rakočević.

Ministar kulure i informisanja Vladan Vukasavljević veruje da će projektor moći da se koristi u petnaestak sredina na Kosovu gde žive Srbiji, koji će tako moći da vide najkvalitetnije filmove.

“Nastavićemo da pomaženo kulturni život Srba svuda gde žive. Povezivanje u oblasti kulture, u okviru srpskog kulturnog prostora, jedan je od principa naše politike“, rekao je Vukosavljević, navodeći da je novac za projektor dalo ministarstvo.

“Naš kuluturi prostor je povezan, čini celinu, jedan je, jedinstven i nedeljiv“, istakao je Vukosavljević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da je ovo simbolično ulaganje koje pokazuje da “želimo da tu ostanemo, opstanemo i vidimo svoju budućnost".

Prama njegovim rečima, Srbija je utemeljivač filma na Kosovu, jer kada je "srpska viteška, junačka vojska 1912. posle viševekovnog ropstva zakoračila na taj prostor, tu su bile i njene filmske sekcije“.

“Kamere su tada zabeležile slike Gazimestana, naših svetinja i u istoriju zapisale neizbrisiv trag borbe našeg narod za oslobođenje“, rekao je Đurić.

Ostale vesti

 • Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Budući srednjoškolci polažu malu maturu

  Počelo je trodnevno polaganje završnih ispita za buduće srednjoškolce. Svršeni osnovci danas su polagali test iz maternjeg jezika, sutra će polagati matematiku, a u sredu kombinovani test.

 • Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Čolaku: Povećan broj napada na novinare

  Izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku rekao je u emisiji Slobodno srpski da je veoma važno to što je Evropska federacija novinara nedavno usvojila Rezoluciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu, kojom se traži efikasna istraga o ubistvima  i kidnapovanjima 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

 • Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

  Veliki broj meštana Leška, Leposavića i okoline okupio se  na trgu u Lešku gde je otkrivena spomen bista Zoranu Mijatoviću, momku koji je sa samo 20 godina položio život braneći svoju otadžbinu na Karauli Košare. 

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane