Dom kulture Gračanica dobio digitalni bioskopski projektor

Domu kulture u Gračanici danas je u Jugoslovenskoj kinoteci predat mobilni digitalni bioskopski projektor, vredan četiri miliona dinara, koji će se koristiti u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metodije gde ima mogućnosti da se prikazuju filmovi.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nakon uručivanja projektora (Foto TV Most)

“U osnovi ovo je jedna vrsta novog prozora na getu i mogućnost da napravimo biskop gde god možemo da zamračimo jednu sobu u nekoj našoj enklavi“, rekao je direktor Doma kulture u Granačanici Živojin Rakočević.

Za Gračanicu, objasnio je, to je mogućnost izbora, dok u getu nema te mogućnsoti.

“Ali ako možete da birate u okviru kulture, vi ste u jednu ruku slobodan čovek, bez obzira što živite u getu, rekao je Rakočević.

Ministar kulure i informisanja Vladan Vukasavljević veruje da će projektor moći da se koristi u petnaestak sredina na Kosovu gde žive Srbiji, koji će tako moći da vide najkvalitetnije filmove.

“Nastavićemo da pomaženo kulturni život Srba svuda gde žive. Povezivanje u oblasti kulture, u okviru srpskog kulturnog prostora, jedan je od principa naše politike“, rekao je Vukosavljević, navodeći da je novac za projektor dalo ministarstvo.

“Naš kuluturi prostor je povezan, čini celinu, jedan je, jedinstven i nedeljiv“, istakao je Vukosavljević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da je ovo simbolično ulaganje koje pokazuje da “želimo da tu ostanemo, opstanemo i vidimo svoju budućnost".

Prama njegovim rečima, Srbija je utemeljivač filma na Kosovu, jer kada je "srpska viteška, junačka vojska 1912. posle viševekovnog ropstva zakoračila na taj prostor, tu su bile i njene filmske sekcije“.

“Kamere su tada zabeležile slike Gazimestana, naših svetinja i u istoriju zapisale neizbrisiv trag borbe našeg narod za oslobođenje“, rekao je Đurić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane