Browsing: Društvo

Loš položaj lokalnih medija, sve češće pretnje novinarima, zatvorenost predstavnika institucija za komunikaciju, neostvarena radna prava i nepovoljni radno-pravni status su, kako je kazao za sajt UNS-a urednik Radija Кim Goran Avramović, ključni problemi sa kojima su se suočavali novinari medija na srpskom jeziku na Кosovu u prethodnoj godini.

Umesto na tri, kako je prethodno najavljeno, nadzorne kamere Kosovske policije biće postavljene ipak na četiri lokacije u severnom delu Mitrovice. Policija ima u planu da sever Kosova do kraja godine bude pokriven sa oko 200 kamera, potvrdio je za Radio Kontakt plus zamenik komandira Kosovske policije za region sever, Veton Eljšani.

Na prelazu Jarinje u ovim trenucima za izlaz sa Kosova čekaju putnici u kilometarskoj koloni automobila, javlja reporter KoSSeva.

Popis stanovništva na Kosovu počeo je 5. aprila. Radio Goraždevac piše da u albanskoj zajednici nisu zabeleženi veći problemi, dok sever Kosova, gde uglavnom živi srpska zajednica gotovo da uopšte ne učestvuje na popisu. Bošnjačka zajednica se suočavala sa problemima tehničke prirode.

U porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu je tokom prethodna dva dana organizovan humanitarni bazar. Prikupljena sredstva su namenjena za radove pri ovoj crkvi, prvenstveno za izgradnju trema u porti.

Položaj romske zajednice, nakon “dekade Roma” u Evropi na Kosovu nije bitno poboljšan, jer se finansijska sredstva usmerena na rešavanje problema i poboljšanje života te zajednice i dalje uglavnom obezbeđuju od donatora, a ne iz fondova nadležnih centralnih i lokalnih insitucija, rekao je u emisji “Slobodno srpski” direktor NVO “Nevo Koncepti” Osman Osmani.

U noći između petka i subote u kojoj se proslavlja vaskrsenje Lazarevo, na vrata orahovačkih dvorišta kucaju Lazarice. Grupa od nekoliko devojčica ili devojaka obilazi domaćinstva koja ih rado primaju. Lazarice otpevaju nekoliko pesama, kojima blagosiljaju dom u koji su ušle a domaćini ih zauzvrat daruju. U Velikoj Hoči Lazarice pevaju u noći uoči Lazareve subote.

Pristup pravdi nije bio u potpunosti omogućen ni tokom trajanja integracije pravosuđa na Kosovu, a izlaskom Srba iz institucija situacija na tom polju se višestruko pogoršala, navodi se u izveštaju Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Berlinu da će Kosovo ispuniti sve uslove da postane članica Saveta Evrope i da će u maju legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu iz Banja Luke, Milorad Arlov, u subotu 27. aprila u 11 časova će na Jarinju uručiti sedam četvoromesečnih stipendija u vrednosti 2.800 evra za sedmoro srpske dece sa Kosova, navedeno je u saopštenju Odbora.

Izvođač radova KEDS-a, Elektrosever, počeo je da instalira pametna brojila u severnom delu Kosova. Ova brojila, koja su poslednja reč tehnologije, dodatno će regulisati distribuciju i snabdevanje električnom energijom kosovskih potrošača tog dela.

Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola koje rade po sistemu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije na Kosovu počinje nakon vikenda, odnosno 29. aprila.

Građani deset lokalnih samouprava iz Srbije posetili su Opštinu Kosovo Polje. Cilj posete je da se građani Srbije, njih dvadesetak, upoznaju sa radom ove kosovske institucije sa mladima, ženama i manjinskim zajednicama.