Zeri: SAD ne žele promenu sporazuma o demarkaciji

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one potpisane 2015. godine, piše prištinski dnevnik Zeri.

Podeli ovaj članak sa:
  • Delavi i Haradinaj (Foto Kim)

Reakcija ambasade SAD usledila je pošto je novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj raspustio komisiju za demarkaciju.
Pozivajući se na zvaničnike američke ambasade u Prištini, Zeri piše da Vašington podržava sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom iz 2015. godine.

"SAD ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one postignute i potpisane 2015. godine. Zbog toga, zvaničnici američke ambasade prate odluku premijera Ramuša Haradinaja, koji je prvog radnog dana raspustio komisiju za demarkaciju", navodi Zeri, pozivajući se na ambasadu SAD u Prištini.

Ramuš Haradinaj je, po stupanju na mesto šefa vlade, raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija na mesto šefa budućeg tima koji će se baviti tim problemom, javljaju mediji u Prištini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko ovog stava SAD, Haradinaj je novinarima u Prištini rekao da "nema komentar", kao i da "zbog nerazumevanja engleskog jezika oni (novinari) nisu razumeli" navode diplomata SAD.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje viznih olakšica, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova bila je žestoki protivnik dogovora koji su potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić.

Raspuštanje te komisije bilo je prilično očekivano s obzirom na ozbiljan sukob koji su tokom procesa demarkacije imali Haradinaj i sada već bivši šef komisije Murat Meha. Tokom jedne od sednica te komisije, Haradinaj je bacao geografske mape po kancelariji i teško optuživao Mehu da radi protiv interesa Kosova.

Crna Gora je u nekoliko navrata poslednjih godina navodila da je, što se Podgorice tiče, posao oko demarkacije okončan te da ratifikacija sporazuma koji su potpisali Tači i Lukšić predstavlja problem Prištine.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane