Danas ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova

Međunarodna upravljačka grupa danas, kako se očekuje, doneti odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova, koja po oceni kosovskog premijera Hašima Tačija predstavlja najveće međunarodno priznanje Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Skupština Kosova (Foto KIM)

Gotove su sve pripreme za specijalno zasedanje skupštine, koje će u zgradi vlade Kosova početi u 16.30 sati, posle donošenja odluke. Sednici će prisustvovati brojne međunarodne zvanice, među kojima su bivši specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari, ambasadori Volfgang Išinger i Frenk Vizner. Oni će se pralamentu obratiti posle predsednice i premijera Kosova Atifete Jahjage i Hašima Tačija.

 Međunarodna upravljačka grupa, sastavljena od predstavnika 23 evropske zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, Turske i SAD, početkom jula je odobrila kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i pravne amandmane za okončanje nadgledane nezavisnosti.

Odluka je doneta na sednici u Beču, na osnovu ocene da Kosovo dovoljno sprovodi odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.

Skupština Kosova je u skladu sa odlukom grupe u petak usvojila 22 amandama na ustav Kosova kojima se utvrđuje ukidanje nadgledanja nezavisnosti, a usvojila je i zakon kojim se predviđa nastavak mandata Euleksa do sredine 2014. godine.

Premijer Tači je posle sednice ocenio da okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo i pozvao građane da proslave taj istorijski uspeh. Tači je dodao da je na severu Kosova ostalo još mnogo posla kako bi se obezbedili red i mir i socijalno-ekonomski projekti.
 
Pred početak specijalnog zasedanja Skupštine novinarima će se obratiti Tači i međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt.

Danas će u Prištini biti održan skup "Zatvoreno poglavlje o konferencijama na Balkanu", a jedna od tema je "Približavanje pola decenije nezavisnosti, ostvareni uspeh Kosova i međunarodne zajednice". U 21 sat, na Trgu “Majke Tereze” biće održan koncert rok i džez grupa sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i BiH.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane