Danas ročište Srbima za martovske nerede

Pred sudijom EULEKS-a u Kosovskoj Mitrovici danas će biti održano još jedno ročište za potvrđivanje optužnice osobama osumnjičenim za učestvovanje u martovskim neredima 2008. godine u ovom gradu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sud u Kosovskoj Mitrovici (Foto RTS)

Jedan od branilaca osumnjičenih advokat Ljubomir Pantović Kontakt Plus radiju je kazao da je sredinom avgusta održano ročište trojici osumnjičenih Mitrovčana, a da će na današnjem biti reči o potvrđivanju optužnice još četvorici Srba.

"Očekujem da sudija ne potvrdi tu optužnicu, bez obzira na težinu događaja, jer ne sazlužuje da uđe u fazu postupka koji se zove glavni pretres, odnosno suđenje", kazao je Pantović.

Ranije je saopšteno iz EULEKS-a da je podignuta optužnica protiv Marjana Ilinčića, Zorana Čavića, Dragana Milojevića, Miodraga Ralića, Avnija Krasnićija, Aleksandra Arsenijevića i Nebojše Jovića.

Osumnjičeni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u severnom delu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja.  

Ovim osobama se takođe na teret stavlja oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti.  

Slučaj je povezan sa martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba. Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane